Cum alegem pompa de apa?

Comentarii (1)


Pompele de apa sunt esentiale pentru gradina dvs, dar pot contribui si la imbunatatirea confortului din locuinta. In general, in aceasta categorie intra echipamentul folosit la transportul apei din puturi, lacuri, fantani in scopul alimentarii diversilor consumatori.
Din punct de vedere constructiv pompa de apa are trei componente principale: motor electric, unitate pompare si carcasa. Apa este absorbita prin stutul sau fantele de aspiratie si impinsa cu ajutorul grupului de pompare catre consumatori.

Exista doua categorii principale de pompe: de suprafata si submersibile, fiecare cu avantajele sale. 
  • pompele de suprafata adancime maxima de aspiratie si inaltime maxima de refulare
  • pompele submersibile inaltime maxima de refulare dat fiind faptul ca acestea lucreaza doar cand sunt imersate in fluidul ce se doreste a fi pompat.
Primul pas, atunci cand va hotarati sa achizitionati o pompa este sa evaluati necesarul de apa, in funcie de consumatorii din locuinta si gradina. De exemplu, daca va dati seama ca veti utiliza in acelasi timp dusul, masina de spalat si un robinet standard, consumul de apa mediu este 35 litri pe minut. Lista de mai jos va poate ajuta sa va orientati in privinta utilizarii de apa a principalilor consumatori standard:
  • Toaleta = 9 litri/min.
  • Cap de dus (standard) = 10-15 litri/min.
  • Cap de dus (cu economisirea consumului de apa) = 7 litri/min.
  • Robinet (standard) = 10 litri/min.
  • Masina de spalat vase = 15 litri/min.
  • Masina de spalat rufe = 10 - 15 litri/min.
  • Furtun de gradina = 20 litri/min.
  • Stropitoare = 10 -15 litri/min.

Cum alegem o pompa de suprafata?
Pentru a selecta corect modelul pompei de suprafata, trebuie sa cunoastem adancimea de aspiratie.
1. Pentru o aspiratie de la maxim 8-9 metri se poate alege o pompa centrifugala de suprafata. Ulterior trebuie sa avem in vedere traseul de alimentare pana la consumatori (pe orizonala si/sau pe verticala). In principiu pentru a pompa de apa la 10 metri pe verticala (10 metri coloana apa) avem nevoie, teoretic, de 1 bar presiune. In acelasi timp, daca in fisa tehnica a pompei se mentioneaza faptul ca are o inaltime de refulare maxima egala cu 50 metri acest lucru inseamna ca pompa dezvolta o presiune maxima de 5 bari (atentie: debitul de apa la aceasta inaltime maxima va fi zero). Teoretic, in linie dreapta si pe orizontala, pentru fiecare 100 metri de pompare este necesara o presiune de minim 1 bar.
In concluzie:
- pentru ridicarea apei la 10 metri vertical este nevoie de o persiune de minim 1 bar
- pentru pomparea apei pe orizonala la 100 metri este necesara o presiune de 1 bar.
Atunci cand se alege o pompa recomandam sa consulati graficul de functionare al pompei.
2. Daca adancimea de pompare este mai mare de 8-9 metri, vom alege o electropompa cu ejector. Pasii urmatori in alegerea pompei cu ejector sunt similari cu cei de la punctul 1.

Cum alegem o pompa submersibila?
Se iau in calcul, in principal, inaltimea de pompare (la cati metri dorim sa ridice pompa) si debitul de apa necesar. Atentie: se va alege, de pe curba de functionare a pompei, debitul functie de intaltimea de pompare.
NOTA: Intotdeauna alegeti o pompa ceva mai puternica decat ceea ce rezulta din calcule astfel incat aceasta sa nu fie nevoita a functiona in sarcina maxima.

Comentarii (1)

Comenteaza
POPA CEZAR ION

POPA CEZAR ION | 11-03-2014 / 16:08

As dorii sa cumpar un hidrofor pot lua legatura cu un consultant al dvs. ?

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.