Totul despre motofierastraie(drujbe)

Comentarii (4)

motofierastrau
Ce trebuie stiut despre motofierastraie(drujbe)
Drujbele sunt niste unelte utile , atat pentru uz casnic cat si pentru uz profesional. Sunt ideale pentru a taia trunchiuri mari de lemn dar si destul de delicate pentru a sculpta cu ele in gheata. Multi oameni prefera drujbe electrice pentru uzul casnic dar si profesional. Acestea sunt de regula mai mici si mai putin puternice decat drujbele obisnuite pe baza de carbruant. Totusi acestea sunt extraordinar de folositoare pentru a taia lemne de foc, cherestea, sau mici pomi prin curte. Inconvenientul motofierastraului electric este cablul de alimentare al acestuia care ii limiteaza mobilitatea. Curatatul copacilor cu o drujba fie ea electrica sau mecanica, este o metoda rapida si eficienta de a taia crengile moarte, varfurile copacilor sau crengile care risca sa cada peste liniile de inalta tensiune. Drujbele pot fi folosite si in mod artistic. Sunt nenumarati artisti care decoreaza garduri vii cu ajutorul drujbei, sau sculpteaza in gheata. Daca sunteti o persoana responsabila si respectati instructiunile de siguranta pentru folosirea unui motoferastrau, fie el electric sau mecanic, veti gasi ca aceste unelte pot fi extrem de folositoare la casa omului. Iata cateva reguli de baza pe care detinatorul unei drujbe trebuie sa le cunoasca:
Cititi manualul de instructiuni si recomandari de mentenanta a drujbei dumneavoastra.
Verificati constant nivelul de carburant si ulei al drujbei dumneavoastra.
Purtati ochelari de protectie pentru a evita ca drujba sa va arunce resturi de aschii in ochi.
Intotdeauna fiti sigur ca taiati in directia opusa dumneavoastra.
Nu taiati cu varful drujbei deoarece lantul poate sa se blocheze , sa se rupa si sa va raneasca.
Pastrati lantul ascutit pentru a taia mai usor. Asta rezulta in mai putina uzura pentru motodrujba dumneavoastra dar si mai putin efort in momentul utilizarii sale.
Intretinerea si ascutirea lantului 
Lantul motofierastraului trebuie pastrat ascutit. Puteti faca asta cu usurinta fie cu ajutorul unei pile speciale de ascutit dintii lantului, fie cu un aparat automatizat de ascutire a acestora. Puteti sa va dati seama cand lantul nu mai este ascutit prin mai multe metode, cand acesta musca prea mult din lemn si lantul are tendinta de a se inpotmoli in textura lemnului. Lantul drujbei trebuie sa traga lemnul spre el , iar drujba trebuie sa alunece cu o oarecare usurinta atunci cand lantul este ascutit. Cand nu poate face asta , atunci lantul trebuie ascutit. De asemenea , un lant bine ascutit trebuie sa produca aschii de marimii decente , nu sa frimitureasca lemnul pe care il taie. Daca fierastraul arunca mai mult praf decat aschii , atunci cu siguranta acesta trebuie ascutit. Un lant ascutit taie mai usor si mai repede. Deasemenea scad posibilitatile ca acesta sa fie fortat si sa cedeze, deci reducand riscurile accidentelor.In plus fata de ascutirea regulata a lantului, sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand doriti ca drujba dumneavoastra sa ruleze la niste parametrii optimi si in siguranta. Verificati inainte de fiecare pornire, ca lantul sa nu aiba un joc foarte mare. Daca acesta este prea strans sau prea liber va cauza multe probleme neplacute. Aveti grija sa verificati si intinzatorul lantului deoarece piulitele se pot slabii datorita vibratiei. Verificati vizual drujba inainte de fiecare folosire.Cautati defecte ale dintilor lantului, dinti rupti, indoiti , ruginiti sau deteriorati. Lantul trebuie sa se miste cu o oarecare usurinta pe lama drujbei. Verificati periodic nivelul de ulei al lantului. Majoritatea drujbelor nu au nici un sistem de avertizare pentru atunci cand uleiul se consuma, si veti fi surprins cat de repede acesta se poate consuma. Inlocuiti uleiul inainte sa vedeti fum iesind din drujba.
Intretinerea sistemului de alimentare drujba
Carburantul trebuie sa fie de cea mai buna calitate, acesta trebuie sa nu contina apa, aditivi sau alte substante ce il pot contamina. Drujbele sunt alimentate de o mixura de ulei si benzina. Cantitatea exacta al amestecului depinde de la un producator la altul, si se recomanda sa cititi specificatiile individuale ale motofierastraului dumneavoastra. De asemenea va recomandam sa etichetati sticlele cu amestecurile de ulei-benzina, pentru a nu le confunda cu alte recipiente asemanatoare, in momentul in care umpleti continutul rezervorului. Datorita utilizarii indelungate este posibil ca mixul de carburant sa se ingroase si sa infunde filtrul de benzina. Inlocuirea filtrului de benzina este recomandata odata la 10-20 de litrii de carburant sau chiar mai des. Daca filtrul drujbei nu este schimbat la timp acesta va putea ingreuna sarcina carburatorului, infundand supapele acestuia sau chiar poate deteriora carburatorul.
Intretinerea filtului de aer drujba
Motofierastraele sunt folosite des in medii prafuite, asta este natura meserii lor. Datorita prafului, filtrul de aer trebuie curatat extrem de des inainte ca aerul sa fie obturat. Daca filtrul nu este curatat sau inlocuit, aerul poate sa nu mai ajunga in camera de aprindere interna a cilindrului , dar nici nu poate facilita racirea motorului, fapt ce poate avaria cu usurinta intreg motofierastraul. Filtrul poate fi curatat cu aer comprimat suflat in el, si periodic, fiind o componenta consumabila, acesta trebuie inlocuit. In momentul in care doriti sa curatati filtrul de aer al drujbei, aveti in vedere faptul ca trebuie mai intai sa curatati bine tot exteriorul drujbei inainte sa o desfaceti. Mutati drujba intr-un loc curat si ferit de praf sau resturi de lemn, deoarece bucati de lemn sau praf pot intra in carburator, distrugandu-l. In perioade de folosire intensa a drujbei, aceasta trebuie inlocuit saptamanal.
Intretinerea drujbei
Cea mai buna sugestie este sa duceti drujba pentru intretinere sau, daca suspectati probleme ale motorului, la un tehnician profesionist. Acestia au instrumentele si experienta necesara pentru a va repara in siguranta drujba. Motorul trebuie sa fie curatat periodic. Cea mai simpla si eficienta metode este sa suflam componentele motorului cu aer comprimat. Intretinerea motorului tine si de folosirea unui carburant corespunzator. Va recomandam deasemenea sa folositi un ulei recomandat de producatorul motofierastraului dumneavoastra.
Intretinerea drujbei cand  nu se foloseste o perioada lunga
Daca nu folositi drujba pentru mai mult de 30 de zile, este necesar sa o depozitati in conditii bune, la loc ferit de inghet sau soare. Deasemenea trebuie scos tot carburantul din rezervor, pornind drujba si lasand-o sa functioneze pana cand se opreste. Scoateti tot uleiul, intinzatorul lantului si lantul. Depozitati lantul intr-o cutie sigilata pentru ca acesta sa nu rugineasca. Dati un strat subtire de ulei pe intinzator si impachetati-l intr-ul ziar sau hartie. Curatati interiorul si exteriorul drujbei. Scoateti bujia. Aplicati o solutie anti rugina in fagasul camerei de combustie interna. Trageti usor de cateva ori, de sfoara demaroului pentru a distribuii solutia anti rugina in interiorul cilindrului. Cand doriti sa reasamblati drujba pentru a o folosi din nou, va recomandam utilizarea unei buji noi.Nu este nimic mai rau decat sa vrei sa folosesti drujba dupa o perioada indelungata de pauza si sa observi ca aceasta nu porneste. Cel mai bine este sa va luati aceste masuri de precautie oridecate ori scoateti din uz periodic drujba dumneavoastra. Procesul poate dura in jur de 30-40 de minute dar merita tot efortul pentru a mentine drujba in stare de functionare si pentru sezonul urmator.
Consumabile drujba
Cele mai des intalnite consumabile ale unei drujbe,anumite piese,pot fi schimbate cu usurinta de catre proprietarul drujbei, exact ca cele ale unui automobil, fara sa fie nevoie, in majoritatea cazurilor sa aveti nevoie de asistenta profesionala. In principiu este vorba de o mentenanta de care trebuie sa fim constienti atunci cand cumparam o drujba. Filtrele de benzina si sau ulei trebuiesc schimbate constant. La fel si filtrul de aer, desi acesta poate fi suflat cu aer comprimat de cateva ori. Sina drujbei sau lama drujbei deasemenea au nevoie de schimbare periodica ele fiind tot consumabile nu se recomanda a fi reparate si trebuiesc inlocuite . Lantul are nevoie de ingrijire regulata (ascutire si curatare). Ambreiajul si pinionul sunt urmatoarele pe lista de piese drujbe consumabile ale unei drujbe deoarece ele se tocesc datorita frecarii si vibratiei drujbei.Nu in ultimul rand demarorul poate fi schimbat dar poate fi si reparat cu usurinta, atunci cand este nevoie de inlocuit sfoara sau mici componente mecanice ale acestuia.

Comentarii (4)

Comenteaza
Mona

Mona | 16-03-2018 / 10:09

Util ?i bine explicat:)

+0 -0
Mona

Mona | 16-03-2018 / 10:08

????

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.