Cum sa alegem hidroforul

Comentarii (0)

 

Hidroforul este un cuvant foarte folosit, dar este destul de puţin cunoscută semnificaţia exacta termenului. Voi incerca să vă explic, pe inţelesul tuturor, ce este de fapt hidroforul. Este practic un sistem pentru alimentarea cu apă a unei locuinţe. Acest sistem este format din următoarele elemente principale: electropompă, vas de hidrofor, racord antivibrant, presostat, manometru. Iată o poza pentru  a fi mai uşor de inţeles.


Am folosit termenul de electropompă, ce este denumirea corectă din punct de vedere tehnic, formată din : motor electric şi pompă, in poza se vede capacul din inox al pompei, recomand această variantă, este mai scumpă, dar inoxul alimentar ne garantează faptul că apa ce va ajunge la robinetul nostru va avea cea mai bună calitate. Termenul pompă este cel mai folosit in limbajul uzual, acum ştim şi ce inseamnă electropompă. Eu voi folosi ambii termeni pentru a face referire exact la fiecare echipament.

Să discutăm despre al doilea element important: vasul de hidrofor. Poate avea mai multe capacităţi: cea mai utilizată este: 24 litri,in funcţie de aplicaţii se pot utiliza vase cu capacităţi mai mari. Culoarea vasului poate fi: albastra sau roşie.

Care este rolul acestuia? Cel mai important rol: protejează pompa de aşa numitele lovituri de berbec, presiuni ce pot afecta buna funcţionare a pompei.

Al doilea rol este : micşorează numărul de porniri-opriri ale electopompei, reductand astfel consumul de curent electric.

Racordul antivibrant face legătura intre pompă şi vasul de hidrofor, manometrul măsoară şi afişează presiunea de apă creată de pompă in circuitul de alimentare, presostatul are următorul rol: porneşte şi opreste electropompa in funcţie de presiunea de apă de pe circuitul de alimentare = sistemul de ţevi ce pleacă de la hidrofor pană la fiecare robinet din casa noastră. Presostatul ştie să citească 2 presiuni: minimă = 1,5 bar şi maximă = 2,5 bar. Cu aceste presiuni este setat presostatul atunci cand este cumpărat dar pot fi reglate (mărite sau micşorate) de către un instalator.

Concluzie: termenul de hidrofor inseamnă practic un sistem automatizat ce face alimentarea cu apă a casei.

Alegerea marimii rezervorului hidroforului este in functie de numarul de consumatori, frecventa consumului, numarul de bari. Pornirile hidroforului sunt mai rare atunci cand rezervorul este mai mare. Cand rezervorul este mic, hidroforul va porni la cel mai mic consum de apa. In mod obisnuit, hidroforul porneste atunci cand rezervorul este golit pe jumatate.

Hidrofoarele de 9 m au coloana de aspiratie de 9 metri, ceea ce inseamna ca aceasta este distanta de la hidrofor pana la apa. Indicat este ca aceasta coloana de aspiratie sa aibe o suprafata de 1-2 m in interiorul apei.

Hidrofoarele de 30 m sunt cele de mare adancime, destinate in cazul alimentarii dintr-un put. Adancimea aleasa difera in functie de necesitati. Pentru irigatii este recomandat un hidrofor cu presiune si debit mari.

Hidrofoarele de aspiratie 9 metri au pompe autoamorsante. Acestea sunt folosite pentru sisteme mici de alimentare, cand apa este extrasa dintr-o retea de alimentare sau dintr-un rezervor tampon. Mai sunt numite si hidrofoare cu pompa de suprafata, fiind utilizate pentru o locuinta cu alimentare de la retea sau dintr-un put cu nivelul apei de maxim 8.5 metri.

Hidroforul cu ejector este potrivit pentru alimentarea dintr-un put cu nivelul apei de maxim 30 metri.

Cu cat motorul pompei are puterea mai mare, cu atat adancimea de aspiratie este mai mare.

Optati pentru un hidrofor performant care detine un sistem integrat, pentru a se opri automat atunci cand este sesizata lipsa de apa.

Luati in calcul eficienta energetica. Alegeti un hidrofor cu un consum de energie redus.

Cum funcţionează hidroforul?

Vă recomand să apelaţi la un instalator priceput să vă monteze hidroforul. Instalatorul va crea circuitul astfel :  aspiraţie şi refulare.

Aspiratia = ţeavă din PEHD ce va face aspiraţia de apă din subteran(puţ forat sau din ţeavă zincată bătută in pămant)

Refularea = ţeavă din PEHD ce va face legătura dintre hidrofor şi fiecare robinet al casei. In casă se vor folosi diverse tipuri de ţeavi pexal, polietilenă, cupru sau polipropilenă.

Se va forma astfel un circuit de ţevi, perfect etanş. Electropompa de pe hidroforul nostru va crea pe acest circuit o presiune măsurată şi controlată de presostat. In momentul cand noi deschidem un robinet, presiunea va scădea, presostatul va simţi această scădere de presiune. Dacă presiunea va scădea sub 1,5bar(minima reglată), presostatul va porni electropompa ce va crea din nou presiune pană la maxima reglată = 2,5 bar, după care va opri electropompa. Acest ciclu: pornire electropompa cand presiunea scade sub minim şi oprire cand se ajunge la maxim, se va repeta mereu, mereu, fără ca noi să ne ingrijoram in privinta ei. Spuneam că unul dintre rolurile vasului de hidrofor este micşorarea numarului de porniri/opriri ale electropompei, acum cred că aţi inţeles mai bine la ce mă refeream.

IMPORTANT:  pentru o familie cu 4 persoane sau mai multe, recomand achiziţionarea unui hidrofor cu vas de cel puţin 50 litri pentru a micşora numărul de porniri/opriri ale electopompei, pentru a consuma, astfel, mai puţin curent electric şi nu in ultimul rand pentru a mări durata de funcţionare a hidroforului. RECOMAND vasele de hidrofor din inox. De ce? In şi prin vasul de hidrofor stă şi trece toată apa pe care o folosim in casă.

IMPORTANT:  tot pentru mărirea duratei de funcţionarea a hidroforului, o dată la 1 lună trebuie completată, cu o pompă cu manometru, presiunea de aer din vasul de hidrofor. Vasul de hidrofor are in interior o membrană de cauciuc in care se formează presiune de apă şi in jurul membranei este presiune de aer.

Domeniile de utilizare ale hidroforului:

1. Alimentare cu apă in locuinţe unde sursa de apă este un puţ forat sau aspiraţie dintr-o ţeavă zincată bătută in pămnt.

2. Se poate folosi in apartamentele situate la etaje superioare, unde apa nu are suficientă presiune. In acest caz apa de la reţeaua oraşului umple un vas tampon cu o rezervă de apă iar hidroforul aspiră apa din acest vas şi face presiune corespunzătoare pe circuitul de apă al apartamentului.

3. La fel se poate monta intr-o casă unde presiunea de la reţeaua oraşului sau comunei nu este suficientă. IMPORTANT: niciodată hidroforul nu se racordează direct la ţeava ce reprezintă reţeaua de apă de la oraş sau comună. Se montează cu aspiraţie NUMAI din vasul tampon in care s-a acumulat apă de la reţea.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.