Cum alegem pomii fructiferi in functie de mediu?

Comentarii (0)


Ca sa avem pomi sanatosi si recolte cat mai bune, trebuie sa ne asiguram ca plantam soiurile potrivite, in functie de caracteristicile solului si de factorii de mediu. Daca nu acordam suficienta atentie acestei etape, putem inregistra pierderi insemnate mai tarziu, iar erorile de calcul in aceasta privinta pot fi greu reparate.

De exemplu, daca luati decizia infiintarii unei livezi de cais sau piersic intr-o regiune umbroasa si ploioasa, veti constata ca acesti pomi fructiferi nu vor rodi corect si la capacitate maxima. De asemenea, o livada de mar sau par in zone unde precipitatiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an va avea intotdeauna probleme pentru ca acesti pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitatii.

Asadar, atunci cand planificati o livada sau doar plantarea catorva pomi fructiferi in gradina casei, trebuie sa aveti  in vedere urmatorii factori:

Lumina

Acesta este unul dintre aspectele esentiale care influenteaza cresterea si dezvoltarea pomilor fructiferi. Atunci cand au lumina suficienta, pomii au fructe bogate in vitamine si zaharuri si sunt mai mari si colorate.

Dintre pomii care au probleme in locurile umbrite si au nevoie de locuri cat luminoase pentru a se dezvolta bine sunt nucul, piersicul, caisul, ciresul, parul, marul si visinul.

Daca aveti totusi asemenea spatii in care lumina nu este abundenta, puteti lua in calcul arbusti cum ar fi coacaz, agris, alun, zmeur si capsuni.

In plus, se poate imbunatati accesul la lumina al fiecarui pom, daca in timpul plantarii se pastreaza o distanta mai mare si apoi dupa ce coroanele se dezvolta, se efectueaza regulat taierile pentru rarirea acestora.

Umiditatea din sol si aer

Pentru a se putea dezvolta sanatos, pomii fructiferi au nevoie ca umiditatea din sol sa fie de 75 - 85%, iar cea din aer sa se situeze in intervalul 65 - 80%. Depasirea acestui interval este la fel de periculoasa, indiferent daca este vorba despre deficitul sau surplusul de umiditate.

Atunci cand apa din sol a depasit nivelul normal, radacinile se ineaca si nu mai pot respira, iar simptomele care indica aceasta sunt ingalbenirea frunzelor si uscarea treptata a pomilor.

Foarte sensibili din acest punct de vedere sunt: caisul, ciresul, piersicul si migdalul. Mai rezistenti sunt gutuiul, prunul altoit pe corcodus si marul.

Caracteristicile solului

Solurile ideale pentru infiintarea unei livezi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure. Pe de alta parte, solurile lutoase si luto-argiloase nefiind favorabile pentru acet tip de cultura. De asemenea, trebuie evitate solurile grele care retin multa apa si in care radacinile se ineaca sau putrezesc.

Exista insa recomandari in functie de caracteristicile climatice ale zonei in care urmeaza sa fie infiintata livada. In zonele secetoase sunt de preferat solurile mai grele, caci retin mai multa apa, iar in zonele umede ideale sunt solurile usoare, care se incalzesc usor.

Este bine de retinut ca piersicul, caisul, parul si ciresul iubesc solurile usoare iar prunul, marul si visinul, pe cele mai grele.

Temperatura

Pomii fructiferi care sunt cel mai putin afectati de frig sunt in primul rand marul si prunul, dar si ciresul si caisul au o rezistenta buna la temperaturi scazute. Etapele esentiale ale evolutiei anuale ale pomilor fructiferi, inflorirea, germinarea polenului si legarea fructelor se desfasoara in intervalul termic 12 - 200.

Factorii care pot compromite recoltele sunt temperaturi negative, ploi reci, vantul uscat sau prea cald.

Regimul termic are un rol esential si in alegerea momentului plantarii. Cei mai experimentati pomicultori recomanda ca plantarea sa se faca toamna. Astfel, pomii tineri au timp sa isi stabilizeze si dezvolte radacinile inainte de venirea perioadei caniculare. Asadar, se recomanda ca plantarea sa se faca dupa ce au cazut frunzele, inainte de primul inghet.

Calitatea aerului

Este evident ca nivelul poluarii din aer influenteaza nu numai sanatatea oamenilor si a animalelor, dar si pe aceea a plantelor. Compozitia si miscarile aerului influenteaza cresterea si rodirea pomilor.

Intr-o atmosfera poluata cu bioxid de sulf, brom, clor, flor, praf de ciment si fum procesul de fotosinteza este impiedicat. Indiciile in acest caz sunt arsurile care apar pe frunze si fructe, caderea prematura a fructelor si, daca nu se iau masuri la timp, pana la urma pomii se usuca.

Odata planul facut, asigurati-va ca nu intampinati probleme neprevazute, cum ar fi sa ramaneti fara soiurile preferate, exact atunci cand va pregatiti pentru plantare. Pentru a evita aceasta situatie, este recomandabil sa va rezervati din timp pomii fructiferi pe care intentionati sa ii plantati.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.