Altoirea pomilor fructiferi

Comentarii (0)

Altoirea pomilorAltoirea constituie o metoda de inmultire vegetativa a pomilor si de promovare a soiurilor noi, valoroase.

Unirea altoiului cu portaltoiul se bazeaza pe capacitatea de reparatie pe care o au tesuturile plantei, precum si pe proprietatea tesuturilor nou aparute in urma ranirii de a concreste, daca sunt puse in contact strans, chiar daca provin de la indivizi diferiti.

Avantajele altoirii:

-permite multiplicarea si propagarea cu fidelitate a soiurilor, obtinandu-se copii fidele ale plantei mama;

- adaptarea soiurilor la conditiile pedoclimatice ale zonei de cultura, prin alegerea unui portaltoi adecvat;

-inlocuirea unui soi cu un altul, pe un pom deja format;

-diminuarea invaziei anumitor paraziti, altoind pe portaltoi rezistenti la atacul acestora;

-intrarea pe rod mai devreme;

-vigoare redusa a pomilor, necesara  in plantatiile intensive si superintensive etc.

 Indiferent de metoda utilizata, reusita altoirii depinde, nu numai de compatibilitatea dintre altoi si portaltoi dar si de o serie de conditii climatice (temperatura, umiditate etc.), fitosanitare (starea de sanatate a altoiului si portaltoiului) si tehnice (cunostintele si indemanarea altoitorului dar si de calitatea uneltelor cu care lucreaza ).

Altoirea pomilorPerioada de executare

Primavara: altoirea in copulatie imbunatatita, altoirea in triangulatie, altoirea in despicatura, altoirea sub scoarta (simpla sau perfectionata) in cap de altoire, altoirea in lemn cu ramura detasata, altoirea in ochi crescand;

Vara: altoirea in ochi dormind.

Altoirea in despicatura: 1-pregatirea portaltoiului; 2-pregatirea altoiului; 3-imbinarea

Alegerea portaltoiului

In ceea ce priveste alegerea portaltoiului, se tine cont de faptul ca acesta sa fie compatibil cu soiul care se doreste a fi inmultit (altoiul) si sa prezinte o mare capacitate de adaptare la conditiile de sol din zona de cultura. Se aleg portaltoi franc (obtinuti din samanta) pentru livezile clasice si portaltoi vegetativi, de vigoare mica si mijlocie, pentru livezi intensive si superintensive.

Recoltarea altoilor

Atentie deosebita se acorda altoilor; acestia se recolteaza din pomi maturi, care intrunesc toate calitatile soiului si sunt sanatosi, neatacati de boli sau insecte de carantina. Pentru altoit se recolteaza numai ramuri anuale, sanatoase, cu muguri normal dezvoltati, fara urme de grindina si neatacate de boli sau insecte. Ramurile altoi se preleveaza din partile insorite ale coroanei, din portiunea superioara si mijlocie a acesteia.

Toate ranile facute cu ocazia altoirii trebuie unse cu ceara de altoit, in vederea protejarii tesuturilor respective de actiunea agentilor patogeni dar si de actiunea factorilor climatici.

Ingrijiri necesare dupa altoire

Legatura realizata in locul de altoire se controleaza si cand se observa inceput de strangulare, se slabeste sau se reface. Daca ceara a crapat sau s-a scurs din cauza caldurii, se ung din nou locurile respective cu mastic.

Legaturile se desfac complet numai daca in punctul de altoire s-a realizat o buna concrestere a altoiului cu portaltoiul.

Pentru a favoriza cresterea altoilor, toti lastarii care apar pe portaltoi se suprima imediat ce au aparut.

 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.