Taierea Trandafirilor

Comentarii (0)

Se taie toamna sau nu?


Este un subiect destul de controversat, un fel de Microsoft vs Linux, și nici nu voi incerca să intru in detalii in privința asta, dar vă invit pe voi să vă afirmați prin comentarii la acest articol. Noi taiem trandafirii și toamna, pentru că asa aminvățat, ba mai mult, pnă acum i-am tăiat numai toamna, anul asta fiind prima dată cand am efectuat numai o tăiere parțială, scurtand lăstarii, cu o treime . Am fost mulțumiti de trandafiri și in anii trecuți, insă vrem să facem un experiment, să vădem dacă tăierea de primăvară va avantaja dezvoltarea acestora. Ne-am gandit mult in ultima vreme la asta şi ni se pare mai firesc tăierea de primăvară.

Cat tăiem și cand?

Sintetizand informațiile legate de acest subiect, am aflat că trandafirii se taie de două ori pe an, o dată toamna (opțional), cand se indepărtează cam o treime din lungime, creșterile subțiri sau cele spre interior, principalul scop fiind minimizarea daunelor cauzate de vant pe timpul iernii și a doua oară primăvara, cand se efectuează tăiere propriu-zisă, eliminand lăstarii bătrani și cei atinși de ger, restul se scurtează la 4-10 ochi, in funcție de vigoarea plantei. Mai există tăieri și in timpul verii, cand se indepărtează lăstarii sălbatici și florile trecute.
Tăierea corectă se face deasupra unui mugure orientat spre exterior, cu foarfeca intr-o poziție oblică, avand grijă să nu-l rănim. Pentru incepători: mugurii (ochii) se situează la baza frunzelor.
Protejarea tufelor
Trandafiri protejati pentru iarnaPentru protecție impotriva gerului toamna se mușuroiesc bazele trandafirilor și se dezmușuroiesc primăvara, odată cuincălzirea vremii. Tăierea parțială ușurează acest procedeu, pentru că avem un acces mai bun la baza tufelor acesta fiind motivul principal, pentru care le-am tăiat. Anul trecut am folosit compost pentru mușuroi și am avut impresia că a fost benefic trandafirilor, de aceea anul acesta am făcut la fel.
Tăierea trandafirilor nu este operațiunea cea mai plăcută din grădină, dar imaginea tufelor aranjate, mușuroite şi pregătite pentru iernat, este o satisfacție pentru orice grădinar.

 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.