Cum pregatim si plantam butasii de trandafiri?

Comentarii (0)

Trandafirul, cunoscut din cele mai vechi timpuri, este astazi aproape nelipsit din gradinile noastre. Pentru a avea o gradina de vis trebuie sa fim foarte atenti ce alegem, unde amplasam si sa respectam regulile de plantare/intretinere a trandafirilor.
Alegerea butasilor de trandafir in functie de modul lor de crestere:
- trandafirii mici, cu coroana ca o tufa, la nivelul solului, dar care nu trebuie confundati cu hibrizii de trandafiri pitici;
- trandafiri cu trunchi si coroana: au un trunchi inalt de 1,20-1,50 m, care se continua cu o coroana formata din 4-6 ramuri.
- trandafiri urcatori (cataratori, ghimpanti), cu ramuri lungi de 2-4 m;
- trandafirii pletosi (cu coroana plangatoare). 
Perioada de plantare a butasilor de trandafir:
Trandafirii se planteaza toamna in septembrie-octombrie, de preferat in locuri care primesc cel putin 4 ore de soare pe zi, sunt foarte sensibil la umbrire, nu vor inflorii.
Fasonarea (taierea)  butasilor de trandafir:
Inainte de plantare  se  scurteaza  radacinile  lungi si groase la 15-20 cm, iar tulpinile (2-4 la numar) se scurteaza la 4-5 muguri. Radacinile fasonate se introduc intr-o  mocirla formata din pamant, gunoi de grajd si apa. 
Saparea gropilor pentru planatarea trandafirilor:
Terenul unde urmeaza a se planta trandafirii se desfunda la o adancime de 35-40 cm, se adauga material organic daca este cazul si se inglobeaza in pamant, se uniformizeaza, se marunteste bine, se indeparteaza pietrele sau alte corpuri straine. Aceasta operatiune este bine sa se efectueze in lunile august, septembrie. Plantarea propriu-zisa se poate face fie toamna incepand din luna octombrie si pana la inghetul pamantulu, fie primavara de la dezghetul pamantului si pana la inceputul lunii aprilie.

De retinut:
  • Groapa de plantare trebuie sa fie de 30-40 cm latime si 30-40 cm adancime. 
  • Butasii se aseaza in groapa  pana la colet sau cu 2-3 cm mai adanc. Pamantul folosit la acoperirea radacinior se amesteca cu mranita, turba sau ingrasaminte chimice. La sfarsitul plantarii se uda si se ridica un musuroi la baza butasului.
  • Trandafirii pitici se planteaza la 40-60 cm distanta, iar cei urcatori si cu trunchi inalt la 1,5-2 m. Pentru a realiza gard viu din trandafiri distantele se reduc cu 20-30 cm, in functie de soi.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.