Instructiuni pentru cultivarea de Ciuperci Pleurotus

Comentarii (2)

1,8 kg brichete de paie, punga cu miceliu, sac de cultura
Tehnologia de cultura difera de cea a ciupercilor Champignon. Se cultiva pe saci perforati de cultura cu paie, ciupercile apar in dreptul orificiilor. Miceliul patrunde substratul de cultura in 2-3 saptamani, fructifica in 6 saptamani in functie de conditiile de cultura.
1. Brichetele  de paie se pun la inmuiat intr-o galeata, in 4 l de apa la 35 C. Volumul substratului creste de trei ori.
Paiele trebuie maruntit, terbuie avut grija sa nu ramana parti neumectate 
Adaugarea apei1.adaugati 4 l de apa la brichetele de paie
2. Trebuie avut grija ca toate operatiunile sa aibe loc intr-un mediu cat mai steril. Miceliul trebuie maruntit si pus pe paiele umectat, dupa care intreg substratul se introduce in sacul de cultura. Sacul se asaza intr-un loc mai intunecos, la temp. de 20-24 C.
Maruntirea miceliului2.maruntiti uniform miceliul pe paiele umectat
3. Dupa ce au trecut 3-4 saptamani, sacul devine alb (este impanzit de miceliu) sacul se asaza intr-o incapere unde primeste lumina naturala sau artificiala 8 ore zilnic.
Apar primordiile de ciuperci, de regula la orificile de pe sac. Se taie sacul in aceste locuri pentru ca ciupercile sa creasca ma usor. Odata cu aparitia primelor ciuperci sacul se asaza intr-un loc cu temperatura cuprinsa intre 15-22 C, fara curnti de aer. Pentru dezvoltarea optima a ciupercilor pleurotus este nevoie de o umiditate relativa de 60-80 %. Substratul nu are nevoie de udare. 
Amestecarea3.amestecati cu grija si introduceti continutul in sac
4. Culesul ciupercilor : Ciupecile se culeg cand ating dimensiunea dorita, de preferat cand palaria are marginea inclinata in jos. Se obtin 2-3 valuri de recolta. Recolta totala poate ajunge la 30 % din greutatea compostului.
Nu lasati ciuperci supramaturate, respectiv ramasite in compost, pentru ca favorizeaza aparitia tantarilor de ciuperci. Pentru evitarea lor este indicat ca temperatura mediului culturii sa fie la 14-16C, cu riscul unei dezvoltari mai lente sau pot fi prinsi cu hartie adeziva pentru muste.
Informatii scurte pentru gospodina:
Ciupercile PleurotusCiupercile crude se pot pastra in frigider 5 zile. Absorb foarte repede apa si isi pierd din aroma placuta, din acest motiv folositi un prosop de bucatarie pentra a le curata. Taiati numai capatul piciorului ciupercii (coaja palariei ciupercii contine substante nutritive importante !)
Ciuperca Pleurotus se poate consuma si cruda de ex. in salate. Ciuperca proaspata,cruda se poate congela. Trebuie curatata, taiata in bucati mici si congelata fara blansare. Astfel durata de pastrare este de cca. 6-8 luni. Mancarurile gata preparate se pot congela si ele fara problema. La decongelare ciuperca se incalzeste ca si legumele congelate.







Comentarii (2)

Comenteaza
Ciupercar Interesat

Ciupercar Interesat | 05-09-2016 / 15:34

Nu mai ramane decat sa ne spuneti de unde se cumpara miceliul caci de know how e plin netul. Urari de sezon!

+0 -0
ciobica ion

ciobica ion | 13-03-2015 / 12:24

bunaa va rog frumos eu locuiesc i constanta unde pot gasi miceliu de ciperci??? msss

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.