4 pasi simpli pentru o gradina perfect irigata

Comentarii (0)

Echipament de irigareApa este un ingredient esential daca vrei sa ai o gradina luxurianta, cu plante sanatoase si frumos dezvoltate. Cea mai buna si profesionista modalitate de a uda florile este folosind sisteme de irigatii. Iata ce iti trebuie...

Stropitoarea trebuie sa fie rezistenta si confortabila

Stropitorile din plastic sunt usoare si rezistente in timp. Pe de alta parte, stropitorile traditionale, fabricate din metal, sunt mai rezistente la uzura. Indiferent de modelul pe care il alegi, trebuie sa acorzi atentie si unui aspect important - dimensiunea. Daca cismeaua este la o distanta mai mare de gradina, alege o stropitoare de mari dimensiuni, ca sa nu faci prea multe drumuri. Oricum ar fi, manerul trebuie sa fie foarte confortabil si sa iti permita sa tii bine stropitoarea, chiar daca porti manusi.
Schimba capul stropitorii in functie de modul in care doresti sa uzi gradina. Pentru udarile de rutina, la plante dezvoltate bine, poti folosi un cap cu gauri mai mari, insa pentru a uda semintele sau rasadurile, alege unul cu gauri mici si dese, pentru ca jetul de apa sa nu rupa tulpinile fragile. Exista pe piata si produse care asigura o stropire foarte fina
Ghivecele suspendate trebuie udate de doua ori pe zi si chiar mai mult in perioadele caniculare. Ca sa nu te urci prea des pe scara si nici sa nu cobori de fiecare data ghivecele, alege o stropitoare cu canal de scurgere mai lung; modelul ar trebui sa fie de mici dimensiuni, ca sa nu ridici o cantitate mare de apa. In cele din urma, alege un cap cu gauri mici, cu care sa directionezi apa inspre mijlocul giveciului.

Alege furtunul de stropit in functie de dimensiunile gradinii

Alegerea unui furtun de stropit depinde de dimensiunile gradinii si de bugetul alocat. Evident, si calitatea conteaza aici. De exemplu, furtunele pot varia ca grosime si duritate, deci trebuie sa ai grija la raportul pret - calitate. Daca ai nevoie de un furtun de gradina care sa reziste la multe utilizari (deci ai o gradina mare, cu multe plante), atunci alege unul cu insertii, acest model nu se poate incurca sau rupe. 
In locul traditionalului furtun drept, ce ar fi sa incerci un furtun spiralat? Acest mode se extinde pana acolo unde este nevoie si, cand e lasat liber, se strange automat. Un furtun spiralat este perfect pentru gradinile mai mici sau cand nu ai prea mult spatiu la dispozitie.
Acesta trebuie sa conduca jetul de apa pana in cel mai indepartat colt. Daca ai o gradina extrem de mare, exista elemente speciale - conectori - care pot lega doua furtune la capete.
Poti folosi un furtun cu mosor care iti permite sa te misti in voie prin toata gradina. Unele, mai lungi si facricate din materiale mai groase, se vand montate pe carucioare cu rotile, pentru a putea fi mutate de colo-colo. Daca esti o fire mai ordonata, poti monta mosorul furtunulu pe un perete, langa sursa de apa.

Sistemele automatizate simplifica munca si rezolva probleme specifice

Daca nu ai timp si nici chef sa stai in picioare ca sa uzi gradina, atunci iti trebuie un sistem automat de stropire. Acestea imprastie apa exact acolo unde este necesara, consumul este mult mai mic si eficienta mult mai mare. 
Apa este purtata de la sursa prin niste tuburi mici si negre care se imbina perfect si de care sunt atasate aspersoare de diferite tipuri. Acestea pot fi adaptate pentru a uda doar solul din apropierea tulpinilor (in legumicultura) sau pentru a acoperi o suprafata cat mai mare (precum in cazul udarii gazonului). O alta optiune sunt sistemele ingropate, alcatuite din tubulaturi flexibile poroase la intervaluri, cu porii avand diferite dimensiuni, care se ingroapa.
Un timer este cea mai buna solutie atunci cand esti plecat in vacanta, lipsesti mai mult de acasa sau doresti ca plantele sa fie udate la o ora la care tu esti la serviciu. Tot ce trebuie sa faci este sa atasezi timerul de robinet si sa il programezi sa porneasca apa dimineata sau noaptea. Cele mai multe pot fi setate sa faca acest lucru de trei ori pe zi, in reprize de udat de cate doua ore. Sunt usor de instalat, nu foarte scumpe si alimentate de baterii.

Solutii pentru stocarea apei: rezervoare si amendamente

Recomandate mai ales in regiunile in care seceta persista mai multe luni pe an, ele reprezinta o rezerva strategica a gradinarului. In situatia in care apa este colectata din ploi, este si o solutie ieftina si prietenoasa cu bugetul propriu. 
Cele mai multe sunt realizate din fibră de sticlă sau diferiţi polimeri. Ele sunt dispuse pe suport metalic sau din zidărie la o inaltime suficienta pentru a permite apei sa curga cu suficienta presiune spre sol. Butoaiele trebuie protejate de razele directe ale soarelui fie prin vopseluri speciale, fie prin realizarea unui invelis rustic, a unui umbrar cu rol de protectie. Apa din rezervor poate fi tratata cu diferite substante algicide. 
In regiunile cu seceta extrema, exista amendamente care se adauga in sol, alcatuite din geluri speciale cu rol de retentie a apei. Ele absorb apa provenita din irigatii sau din precipitatii, pe care o elibereaza apoi, treptat. 
Dar, dupa cum stie orice gradinar pasionat, apa, soarele si tehnologia sunt estentiale, dar nu suficiente pentru a avea o gradina perfecta. Oaza ta de liniste si natura are nevoie de efort, timp si un pic de suflet...

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.