Cum planificam zonele cu gazon din gradina familiei?

Comentarii (0)


In cea mai mare parte a anului, locul preferat al familiei devine spatiul verde de langa casa, indiferent de dimensiunea lui. Asadar, gradina reflecta viata si preocuparile intregii familii si devine locul in care se strang prietenii, se joaca cei mici, se relaxeaza adultii ctitind sau ascultand muzica Asta inseamna ca zonele cu destinatii speciale trebuie gandite cu mare atentie si creativitate, astfel incat toata lumea sa se simta bine in acelasi spatiu, indiferent de activitatea preferata.

Principalul dvs aliat atunci cand proiectati amenajarile pentru gradina intregii familii devine gazonul, care trebuie sa lege si sa ofere suport pentru diferitele spatii din micul parc privat pe care il amenajati. Zonele cu iarba atent ingrijita creaza o suprafata ideala pentru joaca celor mici. 

Inainte de a schita planul gradinii, trebuie sa stabiliti care vor fi principalele zone ale gradinii, in functie de cele mai importante activitati care se vor desfasura aici.

Zona de joaca

Si in zona destinata celor mici, ca in celelalte spatii cu destinatie speciala din gradina dvs, trebuie sa aplicati principii solide de design. De exemplu, in gradina de mai jos, leaganul cu aspect rustic reprezinta un punct de atractie vizual, in timp ce tufisurile din jur atenueaza aspectul dur al ingradirii de lemn.  

Gazonul din  zona de joaca trebuie sa fie rezistent. Orientati-va spre mixuri speciale de seminte de iarba, potrivite pentru traficul intens, dar care sa contina si iarba moale, pe care cei mici vor alerga cu placere, in toate directiile.

Pentru spatiul de joaca al celor mici, alegeti plante rezistente care pot supravietui unei mingi zburatacite in mijlocul tufelor sau cautarilor frenetice de jucarii pierdute prin gradina. De asemenea, feriti-va de plante cu spini sau ciulini care ii pot rani pe cei mici.

Camera in aer liber

Acest spatiu, destinat in primul rand meselor in familie si cu prietenii, poate deveni o adevarata camera in aer liber. Aici se pot incinge jocuri de rummy sau carti, sau se poate improviza un birou in aer liber.

In aceasta zona, gazonul trebuie sa faca loc dalelor dintr-un material dur, suport stabil pentru masa si scaune care ar strica iarba. In plus, umezeala din pamant ar distruge mobilierul de gradina din lemn, daca acesta este amplasat direct pe gazon. In acelasi timp este nevoie ca aceasta zona sa nu para rece si rupta de restul gradinii, asadar gazonul nu poate lipsi.

O solutie ingenioasa o constituie micile portiuni de iarba, sadita printre dale. De asemenea, tufele verzi sau straturile de flori delimiteaza aceasta zona de restul gradinii si ii ofera intimitate.

Un alt aspect pe care trebuie sa il luati in calcul este acela ca zona de luat masa va trebui protejata de soare sau ploaie, indiferent daca veti folosi o umbrela sau o prelata decorativa. Asadar, plantele si gazonul special pe care le veti planta aici trebuie sa suporte bine umbra.

Spatii creative pe gazon

Daca ati decis ca preferati ca in gradina sa aveti spatii libere, acoperite mai degraba cu gazon, decat cu straturi de flori, asta nu inseamna ca va resemnati cu o gradina plictisitoare, dimpotriva! Este o provocare sa faceti gazonul, curat si disciplinat, sa arate original si interesant.

Ati putea, de exemplu, sa creati diferite modele pe gazon. Este drept ca acesta este un proiect care necesita migala, echipamente precise de tuns iarba si multa rabdare si timp. Odata create aceste modele trebuie intretinute tot timpul, ca sa nu-si piarda efectul.

O alta idee, apreciata de cei mici este sa amenajati poteci serpuitoare peste gazon. In acest fel puteti crea, in masura in care spatiul va permite, un adevarat labirint printre tufe colorate sau elemente decorative.

Daca, in schimb nu aveti prea mult timp petnru amenajarea si intretinerea gazonului, puteti opta oricand pentru amestecurile de iarba cu flori mici. Aceasta varianta este ideala, pentru gradinile care au un aer mai liber, de o sălbăticie controlata si colorata.

Atunci cand planificati amenajarea unor zone cu iarba in gradina familiei, va sugeram sa nu faceti compromisuri in ceea ce priveste calitatea gazonului.

De asemenea, asigurati-va ca aveti timpul si uneltele necesare pentru intretinerea gazonului si nu uitati de aplicarea periodica a ingrasamantului special, pentru a avea un gazon frumos si sanatos.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.