Vara in livada: taierile in verde

Comentarii (0)


Dupa cum pomicultorii stiu foarte bine, ritmul livezii nu se opreste niciodata, iar pomii au nevoie constanta de atentie si ingrijire. In timpul verii, se efectueaza taierile in verde ale pomilor pentru a le incuraja dezvoltarea corecta si, ca de obicei, trebuie sa fim atenti la sanatatea livezii.

Scopul lucrarilor de taiere este acela de a se asigura:
 • mentinerea echilibrului dintre crestere si rodire
 • imbunatatirea sau mentinerea calitatii recoltei
 • controlul formarii coroanei
 • pastrarea coroanei aerisita si luminat

Uneltele necesare la taierea pomilor sunt:

In aceasta perioada, in livada se efectueaza asa-numitele taierile in verde sau taierile de vara. In anii favorabili, aceste lucrari pot incepe de la sfarsitul lunii mai, dar in general taierile pomilor fructiferi se efectueaza in iunie iulie.

La inceput, se recomanda sa se efectueze ruperea, cu mana, a lastarilor cu crestere incomoda. Acestia sunt crescuti pe lemn vechi si daca se dezvolta, pot afecta ramificatiile normale ale pomului. Lastarii care trebui inlaturati manual nu trebuie sa depaseasca 15 20 cm. Aceste lucrari sunt recomandate in special la samantoase si prun.

Lucrari mai ample de taiere la pomii fructiferi se desfasoara spre sfarsitul lui iunie si mai ales in iulie si august, cand ramificatiile scurte au deja formati mugurii terminali. In aceasta perioada, se stabilizeaza productia de fructe, iar taierile care se efectueaza acum nu mai pot declansa reactii nedorite, cum ar fi aparitia lastarilor din cioturi sau sa se ridice in sus mladitele orizontale.

Taierea pentru iluminare este recomandata in cazul pomilor fructiferi care au o crestere puternica, dar o productie redusa. Aceste lucrari se efectueaza in iulie si mai ales in august si au ca scop potolirea cresterii mladitelor si cresterea productiei. Se recomanda taierea crengilor intregi, chiar daca au fructe pe ele. In livezile de meri, pomicultorii cu experienta care procedeaza asa se asigura in acest fel ca pomii rodesc mai bine, au o mai buna simetrie, iar fructele sunt mai durabile.

Pentru succesul "taierii de august" se recomanda ca inaintea ei sa nu se fi efectuat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate. Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare.

Taierea de reinnoire implica mentinerea unei anumite rotatii a lastarilor fructiferi in coroana. Pomul are lastari schelet (crengi), pe care se gasesc lastarii fructiferi cu varsta de la  1 pana la 3 ani. Lastarii care sunt dispensabili sunt taiati si se lasa butuci cu o lungime de 1-1,5 cm. Acest tip de taiere este folosita in livezile intensive de pomi pitici si in livezile de piersici. 

Iata si cateva sfaturi concrete, care sa ii ajute pe pomicultorii incepatori sa obtina rezultatele dorite in livada, astfel incat productia sa fie optima iar fructele sanatoase:

 • In primul rand se inlatura ramurile uscate, rupte sau ranite
 • Se cauta cu atentie si se elimina ramurile afectate de boli
 • Taietura trebuie facuta cat mai aproape de baza ramurii, fara a rani scoarta
 • Se inlatura ramurile care se intercaleaza sau se ating, precum si ramurile indreptate spre interiorul coroanei
 • Totdeauna se taie la o ramificatie, inlocuind lastarii batrani cu lastari mai tineri
 • Trebuie avuta in vedere normarea mugurilor de rod
 • Daca nu exista ramificatie (in special la taierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fara a-l rani, dar nici prea departe de acesta
 • Daca rana are diametru mai mare de 2 cm se aplica mastic special (de obicei pe baza de ceara) pentru a preveni infectiile si a stimula vindecarea lor.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.