Curatirea si sigilarea ranilor la pomi.- Cum facem mastic?

Comentarii (1)

Cum ne facem propriul mastic?

Masticul este o substanta foarte vascoasa, cu o compozitie asemanatoare vaselinei. Este folosit pentru a sigila ranile copacilor, protejandu-i astfel de eventualele infectii si promovand vindecarea. Acesta actioneaza prin pastrarea umiditatii in zona respectiva si prin izolarea ei de mediul exterior si implicit de agentii patogeni. Pe piata se gaseste sub mai multe forme, insa in cazul in care nu este disponibil, gasiti mai jos o reteta pentru a vi-l prepara singur.

Cand il folosim?

Masticul se foloseste in cazul ranilor mari (peste 0,5cm in diametru). Durata de vindecare a acestora este mai mare si sunt expuse la infectii pe o perioada mai lunga de timp. Deasemenea, acestea pot sangera o cantitate mai mare de seva, lucru nedorit in cazul unui bonsai, deoarece poate consuma o mare parte din resursele copacelului.

La ce specii il folosim?

Acest produs se utilizeaza la majoritatea speciilor. Singurele exceptii sunt coniferele si cele ce produc latex (specia Ficus). Coniferele produc rasini volatile ce resping insectele si formeaza o bariera intre rana si eventualele maladii criptogamice, iar ficusii produc latex ce actioneaza ca un sigilant natural. In aceste cazuri, nu este necesara aplicarea masticului. Totusi, daca aveti o rana foarte mare (in jur de 5cm in diametru) este indicat sa folositi mastic, indiferent de specia arborelui. Ca un sfat, in cazul ficusilor, daca dupa o taiere acestia continua sa sangereze, stropiti zona respectiva cu apa pentru a facilita coagularea latex-ului.

Cum se prepara?

Produse necesare:

 -plastilina;

 -ulei alimentar;

 -un recipient din sticla, ceramica etc.;

 -o carpa;

Plastilina

Pentru inceput, cumparati un pachet de plastilina de la orice librarie. Scoateti-va inelele, ceasul sau bratarile de pe mana. Luati plastilina in maini si incepeti sa o amestecati pana cand culoarea devine uniforma (de obicei obtineti un maro inchis/gri, tocmai bun deoarece se asorteaza cu culoarea trunchiului). Apoi modelati-o  in forma unui vas.

Plastilina in forma unui vas

Turnati un pic de ulei alimentar si continuati amestecarea pana cand tot uleiul este absorbit de plastilina (turnati cate un pic, deoarece acesta va avea tendinta sa curga in momentul amestecarii). Aveti grija sa nu lucrati deasupra obiectelor ce se pot pata! Repetati procedeul pana cand obtineti o pasta usor de modelat.

Turnati uleiul alimentar in vasul format

Dupa ce ati terminat, puneti amestecul rezultat intr-un recipient din sticla/ceramica/plastic pentru a va asigura ca nu pateaza lucrurile din imprejur. Stergeti-va pe maini cu carpa.

Recipient mastic

Un alt mod de preparare al masticului este folosind rasina copacilor. Cu ocazia plimbarilor dumneavoastra prin parcuri/paduri, colectati rasina vascoasa de pe copaci si amestecati-o cu un pic de miere pentru a o face mai maleabila. Daca este prea tare, incercati sa o incalziti.

Cum se foloseste?

Masticul se aplica pe toata suprafata ranii, inclusiv peste marginea acesteia. Odata cu formarea calusului (partea din scoarta ce a crescut peste rana), plastilina se va ridica usor, usor si eventual se va desprinde complet, lasand rana complet vindecata. Mult succes! ;)

 

Comentarii (1)

Comenteaza
Ruben Budau

Ruben Budau | 26-01-2017 / 18:02

Buna ziua, va rog sa specificati si sursa cand folositi din ceea ce imi apartine.
Multumesc pentru intelegre. https://rubenbudau.wordpress.com/2012/04/22/altoirea-ciresului-cu-ajutorul-masticului-arbokol/ Ruben Budau

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.