De ce pomii fructiferi se planteaza toamna?

Comentarii (0)

Desi teoretic pomii pot fi plantați in tot timpul sezonului verde, de primavara pana in apropierea iernii, specialistii si practica pomicultorilor au demonstrat ca sezonul cel mai benefic pentru aceasta operațiune este toamna. 

Procedand astfel, acordați mai multe sanse pomilor tineri sa se dezvolte sanatos, avand de partea lor o serie de avantaje cum ar fi temperaturile potrivite, umiditatea optima a solului si timp suficient pentur dezvoltare. 

Perioada optima recomandata pentru plantare este aproximativ 15 octombrie 15 decembrie, adica dupa caderea frunzelor si inainte de venirea primului ingheț.

Dar, sa trecem pe rand in revista motivele pentru care este mai bine pentru prinderea si dezvoltarea ulterioara a pomilor fructiferi ca acestia sa fie plantați de toamna.

1.    Evitarea stresului termic. Copacul tanar face mai usor fața temperaturilor mai scazute, transpira mai puțin. 

Pomul deja plantat nu va fi nevoit sa se adapteze rapid de la primavara la vara, adica sa intre la scruta vreme de la plantare intr-o perioada foarte calduroasa si sa faca fata deficitului de umiditate din sol, inainte ca radacinile sa fie stabilizate, iar rezervele de nutrienți ale plantei sa fie scazute. 

 In plus, toamna desi aerul se raceste, temperatura solului ramane inca suficient de ridicata pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor.

2.    Umiditatea solului este ideala. Pomii fructiferi plantați toamna nu trebuie udați foarte des, pentru ca in acest sezon umiditatea solului este mai buna decat daca i-am planta primavara, in preajma lunilor in care cand trebuie sa compensam caldura si inceputul secetei. 

In schimb, toamnele noastre lungi, calduroase si ploioase asigura suficient timp pomilor sa se acomodeze cu solul.

3.  Dezvoltarea sanatoasa a radacinilor. Radacinile au timp sa se stabilizeze si sa se dezvolte mult mai bine in aceasta lunga perioada de vegetație, iar pomul acumuleaza nutrienți suficienți pentru a face fața iernii. Astfel, in primavara pomii intra cu mai multa vigoare in perioada de crestere, iar lastarii sunt cu 20 - 30% mai mari.

4.   Efecte pe termen lung. S-a dovedit ca datorita acestor condiții favorabile pomii plantați toamna castiga aproximativ un an fața de cei plantați in primavara.

In plus, pentru a obține recolte cat mai bune si pentru a avea copaci sanatosi este bine sa luați in considerare factorii de mediu si caracteristicile si in funcție de aceste criterii sa alegeți soiurile potrivite.

Inca de la inceputul verii este perioada potrivita sa va ganditi serios la noua livada, sau la pomii pe care ii veti planta in curte. Acum va documentati, luati decizii si este esential sa incepeti sa va si organizati. 

Pentru ca plantarile pe care vi le-ați propus in aceasta toamna sa se desfasoare fara obstacole neprevazute, asigurați-va ca aveți tot ce va trebuie la momentul potrivit. Finalizați cat mai repede lista de cumparaturi si rezervați din timp pomii preferați.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.