7 sfaturi pentru alegerea corecta a pomilor fructiferi

Comentarii (0)

Se apropie sezonul optim recomandat pentru plantarea pomilor fructiferi asa ca in perioada urmatoare veti fi asaltati de o oferta bogata de material saditor. Este important ca decizia de cumparare sa fie bazata pe criterii foarte stricte, pentru ca altfel riscati sa dati banii degeaba si sa investiti efort in pomi care nu se vor prinde sau nu vor rodi asa cum va asteptati.

1. Cumparati din surse autorizate

In primul rand, asigurati-va ca achizitionati de la furnizori cu buna reputatie pe piata si ca pomii pe care ii primiti provin din pepiniere autorizate. In felul acesta, veti primi material saditor de calitate, produse de specialisti cu experienta. Verificati daca produsele cumparate au marcajul calitatii pe eticheta si  intrebati furnizorul daca poate oferi un pasaport fitosanitar (in general, acest document este eliberat la cerere).

2. Achizitiile online

Daca alegeti sa cumparati online, aveti avantajul ca pomii alesi vin direct din pepiniere si va sunt livrati acasa prin curier, in cel mai scurt timp. In acest caz, verificati reputatia vanzatorului. Documentati-va in privinta companiei de la care cumparati, cautati recenzii si opinii ale altor cumparatori, cititi cu atentie sectiunea Termenii si conditii din site. Odata primiti prin curier pomii cumparati, acestia trebuie tinuti in apa cateva ore inainte de plantare, pentru ca radacinile sa se hidrateze.

3. Evitati pomii din import

Este important sa nu cumparati pomi fructiferi  proveniti din import si asta nu doar pentru a sprijini producatorii locali. In general gasiti in supermarketuri material saditor importat, dar nu trebuie sa faceti asocierea cu fructele pe care le cumparati de acolo. Este putin probabil ca acesti pomi, plantati in curtea dvs, sa produca fructe de aceeasi calitate. De obicei, acesti pomi nu sunt aclimatizati la noi si a trecut mai multa vreme de cand au fost scosi din pamant, ceea ce sporeste riscul ca dupa plantare pomii sa nu se prinda.

4. Alegeti in functie de specificul zonei

Marul, ciresul, prunul, gutuiul, parul si multi alti pomi fructiferi cresc bine in conditiile climatice de la noi, dar este nevoie sa va asigurati ca alegeti corect tipul potrivit pentru factorii de mediu in care intentionati sa plantati pomii. Astfel veti obtine recolte mai bune iar pomii se vor dezvolta sanatos. Luati in considerare tipul solului, caracteristicile terenului, accesul la lumina si temperaturile, iar apoi documentati-va in privinta tipurilor de pomi care performeaza cel mai bine in aceste conditii.

5. Asigurati-va ca achizitionati pomi altoiti

Majoritatea pomilor fructiferi disponibili sunt deja altoiti, ceea ce inseamna ca vor produce cele mai bune fructe. Cu toate acestea, exista pe piata material saditor provenit din seminte, care nu produce fructe de aceeasi calitate.  In aceasta privinta, riscul cel mai mare este atunci cand cumparati pomi de la marginea drumului, fara a putea avea garantia calitatii.

6. Nu cumparati produse tinute pe stoc

Pentru ca rata de prindere a pomilor sa fie cat mai mare, radacinile nu trebuie sa stea multa vreme descoperite. Asta inseamna ca pomii fructiferi pe care ii cumparati trebuie sa vina direct din pepiniere si sa va fie livrati in timpul cel mai scurt. Din aceasta cauza, furnizorii nu sunt de acord sa scoata pomii din pamant in afara sezonului de plantare, nu ii tin pe stoc si nici nu vi-i livreaza cu mult timp inainte sa ii puteti planta.

7. Rezervati din timp materialul saditor ales

Dupa ce ati luat decizia sa improspatati soiurile de pomi fructiferi din curte sau livada, sau ati decis sa adaugati specii noi, ar fi neplacut sa constatati ca exact ceea ce ati ales nu mai este disponibil in pepiniere. O modalitate de a va asigura ca nu veti lua decizii gresite sub presiunea unor asemenea surprize neplacute este sa rezervati din timp produsele de care aveti nevoie pentru sezonul de plantare. Furnizorii cu reputatie va ofera posibilitatea sa selectati din portofoliul lor pomii fructiferi cu cateva luni inainte de plantare, sa rezervati produsele dorite, iar plata sa o faceti in momentul livrarii. In felul acesta va asigurati ca furnizorii va vor livra cu prioritate material saditor provenit direct din pepiniere.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.