Goji - Elixirul Tineretii

Comentarii (0)

Fructele Goji au fost descoperite și folosite pentru menținerea sănății și ncetinirea procesului de mbătrnire n China, Tibet și India. Datorită efectelor antioxidanților pe care i conțin fructele Goji, au circulat de-a lungul timpului mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vrsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Se spune că aceasta se datora fructelor Goji care cădeau n fntna de unde și procurau apa de băut.
Goji-nivel de antioxidantiFructele Goji au fost descoperite și folosite pentru menținerea sănății și ncetinirea procesului de mbătrnire n China, Tibet și India. Datorită efectelor antioxidanților pe care i conțin fructele Goji, au circulat de-a lungul timpului mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vrsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Se spune că aceasta se datora fructelor Goji care cădeau n fntna de unde și procurau apa de băut.oji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,52 m, cu viteza de creştere medie de 0.5m/an la maturitate, n condiţii de creştere optime. Goji nfloreşte ncepnd din luna iunie şi fructifică ncepnd cu luna august avnd perioade cnd are şi flori şi fructe. Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine. Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci.
Despre aceasta plantă se vorbeşte de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. Medicina Tradiţională Chinezească o recomnada n boli cronice ale ficatului, rinichiului, n diabet zaharat, n hipertensiune, n echilibrul Yin-Yang, etc.
Ce contine un fruct goji?
- 18 amino acizi care formeaza un bloc de proteine si contin 8 substante necesare vietii, precum izoleucina si tritofan.
- 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar gasit n mncare.
- Zeaxantina si Betacaroten mai mult dect n morcovi, o excelenta sursa de medicament natural pentru vedere- De 400 de ori mai multa vitamina C dect n portocale!- Vitaminele B1, B2, B6, B12 si vitamina E
- 8 polizaharide si 6 monozaharide
- 5 acizi grasi nesaturati, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol si alti fitosteroli.
- 5 carotenoide, include beta-carotenul, luteina, numerosi pigmenti fenolici cu actiune antioxidanta.
- calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnica recomandata
- potasiu, fructele goji contin 1,132 mg/100 g = 24% DZR.
- Iod, 9 mg/100g=100% DZR- Zinc, 2 mg /100g=18%DZR
- Seleniu, 100 g de fructe contine 50 micrograme=91%DZR
- Riboflavina. 100 g fructe contine 13 mg=100% DZR- vitamina C, de la un continut de 29 mg/100g=32% DZR la 148 mg/100g=163% DZR (n functie de specie).
- beta-caroten: 7 mg/100g
- zeaxantina, de la 25 mg/100g la 200mg/100g.
Valoarea mare face din fructele goji, una dinte cele mai bogate plante n zeaxantina. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente n fructele goji este zeaxantina.- polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentnd peste 33% din fruct.O sinteza a efectelor demonstrate stiintific a fost publicata n anul 1992, n Jurnalul Universitatii de Medicina din Beijing; ea pune n evidenta multiplele roluri benefice ale fructelor Goji asupra organismului uman:
- au un efect energizant, usor constatabil.
- mbunatatesc acuitatea vizuala prin componentele beta-caroten s zeaxantina (Zeaxantina joaca un rol cheie n protejarea retinei. Aceasta reduce riscul pierderii vederii si degradarii tesutului, aparute persoanelor cu vrsta peste 65 de ani)
- au un puternic efect antiinflamator(recomandate n artrita, psoriazis).
- au efect anticonstipant.
- ntaresc sistemul imunitar datorita polizaharidelor continute. Polizaharidele normalizeaza presiunea sangvina, reduc nivelul de colesterol, actionnd ca si antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba cresterea tumorilor.- mbunatatesc circulatia sangvina.
- ncetinesc procesul de mbatrnire prin cantitatile mari de antioxidanti continute (Se spune ca fructele Goji ocupa primul loc n ierarhia alimentelor ca si concentratie de antioxidanti).
- antocianozidele sunt antioxidanti puternici care contribuie la mbunatatirea circulatiei capilare, la mbunatatirea structurii colagenului, actioneaza mpotriva inflamatiilor, confera imunitate bacteriana si virala si adaptarea sistemului imunitar si reglarea regimului cardiovascular.
- contin fitonutrienti (numite polizaharide si gliconutrienti) care inhiba peroxidarea lipidelor.- cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.- contin componente bogate n glutation, printre cei mai eficace antioxidanti, care ajuta celulele corpului uman sa functioneze optim. Glutationul este peptida care contine aminoacizii glicina, acid glutamic si cisteina. Glutationul previne mbatrnirea precoce, prin efectul sau de atenuare a toxinelor care invadeaza corpul. Nivelul de glutation scade odata cu naintarea n vrsta, ducnd la aparitia bolilor. Acesti nutrienti ajuta la formarea tesutului muscular, regenerarea ADN-ului si contribuie semnificativ la starea noastra generala de bine.
Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate sau fructe proaspete. Puteţi prepara un ceai cu o aromă caracteristică. Este mai bine să se consume nsă ca atare, pentru că prin fierbere se pierd fibrele şi multe dintre proprietăţile valoroase ale acestor fructe.  De asemenea, goji se poate prepara sub formă de suc sau se poate amesteca cu iaurturi, cereale, se poate adăuga n salate, supe sau prăjituri. Nu are contraindicaţii.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.