Dipladenia

Comentarii (2)

DESCRIERE DIPLADENIA


DipladeniaDenumirea stiintifica este Dipladenia sanderi sau Mandevilla splendens. Numele sau deriva din  grecescul diplos=dublu si aden=glanda din cauza prezentei celor doua glande in ovar.
Planta este originara din Brazilia si Bolivia fiind cunoscuta si sub denumirea de Iasomia braziliana. Dipladenia apartine familiei Apocynaceae care cuprinde plante agatatoare perene cu un portament erbaceu sau arbuziv, originare din jungla sud americana unde ajung pana la 10 m inaltime.
Dipladenia este foarte apreciata pentru frunzele sale foarte decorative, colorate in verde inchis, lucioase, netede, dar mai ales pentru florile sale roz, rosii, albe, in functie de specie, in forma de trompeta, ce infloresc abundent pe tot parcursul verii si toamnei, fiind usor parfumate.
Datorita faptului ca este vorba de o planta cataratoare, in genul lianelor, are nevoie de sustinere pentru a avea un portament ordonat. Deoarece nu rezista la frig, toamna trebuie retrasa in interior, unde isi continua dezvoltarea, motiv pentru care, cel mai benefic pentru planta este ca plantarea sa se realizeze in vase incapatoare.
Temperaturile optime de cultivare nu trebuie sa scada sub 12C in timpul iernii: totusi, este bine de stiut ca in jurul a 13C se simte cel mai bine, temperatura la care trebuie pastrata in timpul iernii cand intra in repaus vegetativ.  Suporta temperaturile ridicate fara probleme, iubeste foarte mult lumina, dar trebuie evitata actiunea directa a soarelui si curentii de aer. Vara, infloreste abundent daca i se asigura o temperatura care sa nu scada sub 18C.

INTRETINERE DIPLADENIA


Udarea:


Terenul trebuie sa ramana constant umed in toata perioada activa de crestere a plantei, adica primavara si vara. In timpul toamnei  si al iernii se uda doar atat cat terenul sa fie abia umezit.
Este indicat de asemeni  sa se vaporizeze frecvent coama plantei sau sa se utilizeze metoda prin care farfuria de sub vas sa contina argila expalnata  unde va fi prezenta apa: aceasta, evaporandu-se, va asigura un ambient umed. Fundul vasului nu trebuie sa ramana in contact cu apa.

Transplantarea:


La fiecare doi ani, la inceputul primavarii se efectueaza transplantarea. Se va folosi un pamant pe baza de teren fertil, turba si nisip.  Pe fundul vasului este indicat sa se astearna un strat de bucati de teracota (de la ghivecele sparte), pentru a se garanta un drenaj perfect al apei de udare.

Aplicarea ingrasamantului:


Incepand de primavara si pe toata perioada verii se utilizeaza un ingrasamant lichid diluat in apa de udare, diminuand usor dozele fata de indicatiile de pe ambalaj. Este preferabil sa se foloseasca un fertilizant complet: dincolo de faptul ca acesta contine azot, potasiu si fosfor, sa aiba si elemente minore, foarte importante pentru cresterea plantei. Dintre acestea enumeram: magneziu, mangan, fier, bor, cupru, zinc, molibden.

Toaletarea:


Toamna, este necesara taierea plantei, dupa ce s-a incheiat inflorirea: se taie toate noile ramuri ale anului la 5 cm de la baza. Aceasta operatiune este importanta pentru a stimula planta sa produca noi ramuri in anul urmator si astfel sa aiba un portament mai viguros si mai compact.

Inmultirea:


DipladeniaDipladenia sanderi  se multiplica prin butasi. Primavara, din ramurile anului respectiv, se preleveaza butasi de circa 7 cm lungime, efectuandu-se o taietura oblica, care va garanta fie o mai mare suprafata pentru a da radacini fie pentru a evita ca apa sa se acumuleze pe aceasta suprafata. Se va utiliza o lama bine ascutita, curata si dezinfectata pentru a nu transmite evetuale boli parazitare. Apoi butasii se aseaza  in vase sau in ladite pentru inmultire unde s-a pregatit anterior un amestec de pamant format din turba si nisip in parti egale. Se umezeste abundent terenul, nu si butasii.
Vasul gata pregatit se acopera cu o folie de plasitc transparent, care insa nu atinge butasii, garantandu-se astfel o temperatura constanta ce va ajuta terenul sa nu se usuce prea repede.
Vasul se va aseza intr-o zona a casei nu prea luminoasa, unde temperatura din jur va fi de 24-27C. in fiecare zi, pentru cateva minute, se indeparteaza folia de plastic fie pentru a controla umiditatea pamantului fie a elimina condensul care cu siguranta se va forma pe plastic.
Cand apar radacinile, se indeparteaza definitiv folia de plastic, se va astepta ca butasul sa devina mai robust, dupa care se poate aseza definitiv in vasul sau, fiind tratat ca o planta adulta.

PARAZITI SI BOLI


Posibile patologii:
-frunzele raman atarnate: un simptom observat mai des iarna, care indica o temperatura prea scazuta.
Remediu: mutarea imediata a plantei intr-un loc mai cald;
-frunzele prezinta pete maronii: planta ori a suferit o udare prea scazuta, ori a fost expusa sub directa actiune a razelor de soare.
-frunze ingalbenite, acoperite de puncte inchise: simptomul asociat cu prezenta de subtiri panze de paianjen mai ales pe partea inferioara a frunzei, indica faptul ca se afla in curs o infestare datorata paianjenului rosu, un acarian ce poate deveni foarte devastator daca nu se intervine imediat.
Remediu: cresterea umiditatii din jurul plantei pentru contracararea aerului uscat ce ajuta la proliferarea parazitului. Daca infectia este grava, trebuie sa se intervina cu acaricide specifice, ce se achizitioneaza din centrele specifice gradinaritului.
-prezenta de pete albe: sigur este prezenta concciniglia paroasa. E vorba de insecte foarte daunatoare localizate in special la ascela frunzei si pe partea ei inferioara, ce trebuie eliminate rapid.
Remediu: poate fi utilizat un tampon de vata imbibat cu alcool denaturat sau se poate folosi un insecticid specific, cumparat din magazinele de specialitate.

Comentarii (2)

Comenteaza
lidia

lidia | 16-11-2015 / 10:13

multumesc mult , pentru informatie. Nu stiam ca trebuie tinuta in camera, eu credeam ca trebuie lasata afara.

+0 -0
rodica haranaciu

rodica haranaciu | 27-10-2015 / 12:00

Multumesc ,nu stiam ca trebuie taiata....

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.