Cum ingrijim Yucca?

Comentarii (0)

YuccaFamilie yucca : Agavacee/Gigliacee

Aspect yucca: rozeta

 Inaltime yucca :0.9 1.8 m

 Diametru yucca: 60-70 cm

 Conditii de ingrijire pentru yucca :

 Transvazare yucca : Transvazati yucca in ghivece mai mari, pana ajunge la un diametru de 35-40 cm, urmand ca apoi sa inlocuiti doar 5 cm de compost, folsind un pamant fertil. Ghiveciul la yucca se schimba anual primavara.

 Udare yucca : Yucca trebuie udata moderat intre aprilie si octombrie, evitand scurgerea apei in tavita si patrunderea ei la radacini, iar la fiecare 4 saptamani este recomandat sa o fertilizati cu ingrasamant special pentru plante decorative prin frunze.

 Lumina yucca : Yucca are nevoie de multa lumina, insa ferita de razele directe ale soarelui. Vara poate fi asezata in aer liber. Cand temperatura este ridicata, e recomandat sa pulverizati planta cu apa pe frunze, dar numai atunci cand se gaseste la umbra.

 Temperatura yucca : Yucca poate sa stea iarna la o temperatura de 10 grade Celsius (poate suporta chiar si 7 grade Celsius). Iarna, fiind in stare de repaus, trebuie sa udati yucca destul de rar (deoarece in zonele de origine este obisnuita cu lungi perioade de seceta). Opriti feritilizarea intre noiembrie si martie.

 Reproducere yucca : Yucca se insamanteaza in februarie-martie la 0.5 cm adancime, intr-un pamant umed. Introduceti totul intr-o ladita pe care o mentineti la umbra si la 21 grade Celsius; cand semintele au incoltit, asezati plantetele intr-un loc luminos. Cand acestea vor avea inaltimea de 5-8 cm (aprox. dupa 3 luni), replantati-le sparat in ghivece de 13 cm continand cioburi de teracota la baza, pentru favorizarea drenajului, si un pamant obisnuit, universal, pentru plante decorative prin frunze. Daca plantele ajung prea mari si isi pierd forma, se pot multiplica prelevand fragmente de tulpina primavara-vara. Se scoate vechea planta din ghiveci, se aseaza tulpina lemnoasa pe o suprafata plata si stabila si se taie in segmente de lungimi diferite (minimum 10 cm).

 Tratati suprafata taiata cu pulbere de hormoni rizogeni si plantati segmentele intr-un amestec constituit din parti egale de turba si nisip grosier, ingropandu-le suficient de adanc pentru a le mentine verticale. Acoperiti ghiveciul cu un clopot de plastic transparent si mentineti-l protejat de lumina directa a soarelui, la o temperatura de 24-27 grade Celsius. Mentineti umiditatea compostului la un nivel adecvat. Indepartati invelisul de plastic dupa 3 saptamani, cand vlastarele tinere s-au dezvoltat, si transferati-le in alte ghivece separat sau in grupuri de 2-3.

 Pericole si precautii pentru yucca : Daca expunerea la lumina este insuficienta, frunzele de la baza ale plantei yucca incep sa-si piarda coloritul. O udare excesiva vestejeste yucca si o face mai fragila.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.