Plantarea stolonilor de capsuni

Comentarii (0)

Plantarea căpşunului in cultura neprotejată

Epoca de plantare 


Se realizează toamna intre 10 septembrie şi 15 octombrie, primăvara in perioada sfarsitul martie - aprilie sau vara in perioada iunie-iulie.
Lucrările se realizează manual sau mecanizat (in situaţia plantării pe suprafeţe mari).

Plantarea manuală implică trei operaţiuni:
-execuţia gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adancime;
-introducerea stolonilor in gropi;
-strangerea pămantului pe langă rădăcini, astfel incat acestea să facă masă cu solul.

Plantarea mecanică se realizează cu ajutorul maşinilor de plantat răsaduri de legume care se adaptează la sistemul de plantare al stolonilor de căpşuni.

Principalele condiţii pentru reuşita culturii sunt:
-poziţia rădăcinilor care trebuie să fie perfect verticală şi dreaptă in gropi;
-coletul stolonilor să fie la nivelul solului;
-mugurele central să fie deasupra solului;
-solul să fie bine tasat prin călcare in jurul plantelor, astfel că, la prinderea uşoară de frunze, plantele să opună rezistenţă;
-irigarea culturii.

Sistemele de plantare folosite sunt:
-in randuri simple, cu distanţa intre randuri de 60-100 cm, in funcţie de sistemul de intreţinere a solului (manual sau mecanizat) şi 20-25 cm intre plante pe rand pe teren nemodelat;
-in benzi, pe teren modelat, in biloane de 2 sau 4 randuri. Distanţele de plantare sunt de 35 cm intre randurile din bandă, 85-95 cm intre benzi şi 20-25 cm intre plante pe rand.

Plantarea căpşunului n cultura protejată

Modalitatea de plantare este aceeaşi ca la plantarea in cultură liberă. Schema de plantare este in benzi de 2-5 randuri pe teren modelat, in biloane, sau plan cu distanţa intre benzi de 85-95 cm, intre randuri pe bandă de 35 cm, iar intre plante pe rand de 20-25 cm. 
Plantarea_capsunilor

Epoca de plantare


Infiinţarea culturii in solarii şi tunele se poate face si in perioada 1-15 iunie, dar această lucrare implică folosirea la plantare a stolonilor refrigeraţi care dau rezultate mult mai bune la prindere (90-91%), faţă de stolonii proveniţi direct din stolonieră (60-75%).
Plantarea in seră se realizează cu stoloni fortificaţi in camp, ce se păstrează in celule frigorifice pană la plantare.
Cultura se poate realiza direct pe sol sistem clasic sau pe verticală. Epoca ideala de plantare este in ultima decadă a lunii noiembrie sau mijlocul lunii aprilie.
Cultura la sol se face pe teren plan sau modelat in biloane, in benzi de 2-4 randuri, cu distanţa intre benzi de 70 cm,intre randuri de 40 cm şi intre plante pe rand de 20-25 cm. Tehnica plantării este aceeaşi ca la cultura neprotejată. 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.