Calendarul gradinarului-Septembrie

Comentarii (0)

Chiar daca temperaturile raman ridicate, iar nostalgia concediului inca nu s-a risipit, septembrie inseamna ca am intrat deja intr-un nou sezon care necesita lucrari specifice de amenajare si intreținere a spatiilor verzi. Indiferent dacă vorbim despre plantele de pe balcoane sau terase, despre gradina ornamentala sau cea de legume, sau dacă ne referim la livada, in aceasta perioada prioritatea este sa recoltam (fructe, legume sau seminte) dar si sa ne pregatim pentru sezonul rece.

Balcoane si terase

In aceasta luna, balconul trebuie pregatit pentru iarna si pentru urmatoarea primavara. Bulbii trebuie pusi in recipienti si ingropati pana la incoltire. 

Plantele mediteraneene de ghiveci (de ex. oleandru, datura) si verdeturile din ghivece (de ex. rozmarin, thymian) nu trebuie inca fertilizate, pentru a nu le stimula cresterea. 

Pe la sfarsitul lunii, cand scad temperaturile, cactusii si alte plante mai sensibile trebuie aduse inapoi in locuinta.

Gradini ornamentale

In această perioada, gazonul necesita lucrari speciale de intreținere. Acum se face scarificarea, adică scoaterea firelor uscate din peluza, pentru a asigura reimprospatarea gazonului si cresterea firelor noi. Aceasta operatiune, care se face cu ajutorul unui scarificator, in perioadele in care pamantul este mai uscat. Daca solul este umed, riscati sa afectati si firele sanatoase. Dupa aceea, se efectueaza aerarea gazonului, cu ajutorul unui aerator, care face mici gauri in pamant pentru a favoriza circulatia aerului si a microorganismelor, ceea ce asigura conditii mai bune pentru absorbtia de ingrasamant in sol. Septembrie, pe langa aprilie si mai, este luna optima pentru semanarea gazonului nou.

Acum este si perioada recomandata pentru plantarea bulbilor pentru florile de primavara. Arbustii care au inflorit vara si bujorii, care pot fi mutati numai toamna, trebuie divizati! Daca doriti un strat de arbusti si nu ati avut timp primavara, puteti sa-l amenajati acum. Florile bienale trebuie aduse treptat la locul lor final.
Plantele permanent verzi si coniferele trebuie plantate pana la mijlocul lunii. De asemenea, in aceasta perioada se seamana plantele anuale rezistente la iarna, cum sunt albastrelele, galbenelele si toporasii, pentru a inflori in anul urmator.

Gardurile vii permanent verzi trebuie tunse si trebuie legati arbustii de toamna. Pentru a obtine formele dorite, cu o mai mare precizie, dar si cu o investitie mica de efort, se recomanda utilizarea foarfecilor speciale sau a trimmerelor electrice.

Multe buruieni isi lasa in aceasta perioada semintele si pentru a va scuti de eforturi suplimentare in anul urmator ele trebuie din aceasta luna plivite.

Gradini de legume si zarzavat

In septembrie recolta este in centrul atentiei. Fasolea, ardeii si castravetii trebuie culese pana la sfarsitul lui septembrie. De asemenea pepenii galbeni, vinetele si ardeii. Rosiile trebuie culese de pe vrej si aduse in casa sa se coaca.

In aceasta perioada, se recolteaza semintele care vor fi rasadite pentru recolta de legume a anului viitor.
La inceputul lui septembrie este ultima perioada in care se mai pot insamanta ridichi, salata, laptuci de iarna si salata creata pentru recolta din primavara. In rasadnita se poate semana salata pentru recolta de iarna.
Din straturile de verdeturi puteti recolta in septembrie busuiocul, roinita, cimbrul si menta. Prin diminuarea radiatiei solare aroma acestora devine mai slaba!

Livezi

Este vremea culesului fructelor cu samburi! Pana la sfarsitul lui septembrie s-au copt ultimele prune.
La sfarsitul lui septembrie se planteaza tufele cu boabe. Acum se pot planta si alune. Pentru corcoduse, renglote si prune a venit vremea sa fie rarite si ingrijite prin tundere.

La tulpinile de cires, mar, si par, in vederea protejarii scoartei de atacul omizilor, trebuie puse inele adezive.

Nu uitati ca cei mai experimentati pomicultori recomanda ca plantarile de pomi fructiferi sa se faca toamna. Procedand in felul acesta, acordati pomilor tineri mai multe sanse sa se prinda si ulterior, sa se dezvolte sanatos.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.