Calendarul Gradinarului-Octombrie

Comentarii (0)

Octombrie

Balcoane si terase

Plantele in hardau trebuie protejate de primul inghet si aduse in casa, in locuri ferite de daunatori.

In aceasta perioada, plantele se uda rar, pentru ca radacinile sa nu stea in pamant ud timp indelungat.

La muscate, trebuie taiate cateva tulpini de muscate pentru a fi plantate ca butas, inaintea primului inghet. In acest fel vor prinde radacini peste iarna pentru anul urmator.

Eventualele robinete din balcoane si terase trebuie protejate de inghet. Robinetul de coloana se inchide si apoi se lasa sa se scurga toata apa.

Gradini ornamentale

Tuberculii florilor de vara, cum sunt gladiolele si daliile trebuie protejate de primul inghet. Tuberculii trebuie dezgropati din timp, lasati sa se usuce iar tulpina trebuie taiata cu cca. 15 cm. Bulbii de lalele si zambile trebuie plantati inaintea primului inghet si acoperiti-i cu compost.

In aceasta perioada trebuie taiati arbustii vestejiti si plantati arbusti care infloresc toamna. Octombrie este perioada optima pentru plantarea foioaselor, plantelor cataratoare si cu carcei.

In aceasta luna, trebuie taiati butasii de foioase permanent verzi si de conifere.

Plantele mereu verzi trebuie inca o data udate inaintea primului inghet.

Frunzele cazute pe compost se lasa sa putrezeasca. Frunzele de nuc si stejar putrezesc foarte incet, procesul putand fi accelerat prin tocarea frunzisului.

Noile straturi se pregatesc prin saparea si afanarea pamantului.

Plantele sensibile se acopera cu saci de iuta sau se leaga si se acopera cu vreascuri pentru protectie.

In aceasta perioada, trandafirii trebuie prasiti si protejati de ger cu vreascuri.

Octombrie este perioada optima pentru plantat trandafiri. Radacinile trebuie tinute 12 ore in apa inainte de plantare iar locul de altoire trebuie sa fie bine plasat la 5 cm sub suprafata solului.

In aceasta luna se degajeaza gazonul de frunzis si fructe cazute (indeosebi pe vreme umeda!) si se coseste pentru ultima oara in acest an.

Gradini de legume si zarzavat

Inainte de ultimul ger trebuie recoltate gulii, ridichi, ridichi mari si rosii. Morcovii si telina trebuie recoltate pana la sfarsitul lunii. Rezistenta salatelor la ger difera intre soiuri. Andivele sunt mai putin sensibile la ger, cicoarea trebuie recoltata pana la sfarsitul lui octombrie si trebuie pusa la incoltit.

Verzele, cu exceptia verzei cu foi care este sensibila la ger, sunt rezistente la temperaturi usor negative.

In gradinile de verdeturi in octombrie este vremea pentru culesul maghiranului. Busuiocul si rozmarinul pot fi plantate in ghiveci si in continuare culese in casa. Pentru a beneficia de suficienta lumina, plantele trebuie asezate in dreptul unei ferestre luminoase. In zonele cu clima aspra roinita, thymianul si salvia au nevoie de gramezi de frunzis pentru protectie la ger.

In noptile geroase rasadurile si ulterior legumele formate trebuie protejate cu folie.

Livezi

In octombrie este perioada optima pentru plantarea ciresilor, merilor, perilor si a prunilor. Alunii si nucii nu pot fi plantati in clima prea rece. In asemenea locuri trebuie asteptata venirea primaverii.

Tundeti pentru intretinere si rariti pomii de fructe cu samburi, taiati arbustii cu boabe.

Este perioada optima pentru culesul merelor, perelor, merisoarelor, nucilor si gutuilor.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.