Calendarul Gradinarului-Mai

Comentarii (0)

Mai

Balcoane si terase

Pentru florile de vara din balcoane si terase sezonul in aer liber incepe dupa 10 mai. Se planteaza cutiile, vasele suspendate si platourile.

Plantele de pe pervaz trebuie mutate. Plantele in hardaie se pot expune la soare.

In aceasta perioada este importanta fertilizarea. Pana la sfarsitul lunii inca mai pot fi semanate florile de vara in aer liber. Muscatele in hardaie se scot afara dupa mijlocul lui mai.

Pentru asigurarea umbrei si pentru protejarea spatiului privat de priviri indiscrete trebuie alese plantele anuale (de ex. glicina, cobaea, vicia, eccremocarpus, convolvulvus, thunbergia sau caltunasi cataratori), care cresc foarte repede pe un grilaj si sunt foarte parfumate.

Gradini ornamentale

In luna mai, pe vreme uscata trebuie udat din abundenta tot ce se planteaza in primele luni ale anului. Buruienile trebuie indepartate iar in locul lor se acopera solul cu patura vegetala.

In aceasta perioada trebuie semanate plantele bienale (de ex. garoafe, alcea) si floarea soarelui.

Plantele anuale de vara se planteaza dupa 10 mai, pe cat posibil intr-o zi acoperita, astfel incat plantele tinere sa nu fie expuse imediat la actiunea directa a razelor soarelui.

Daliile si gladiolele trebuie plantate in locuri insorite iar la plantele inalte trebuie montat un arac.

Arbustii trebuie legati cu flori colorate, astfel incat sa creasca agatati de suport si sa nu cada. Tulpinile noi ale plantelor lemnoase agatatoare trebuie legate.

Exemplarele ofilite de rododendron trebuie detasate cu atentie, astfel incat sa se poata dezvolta noi locuri de inflorire. De asemenea se tund inflorescentele de liliac.

Florile ofilite ale lalelelor si narciselor trebuie taiate sub noduri. Mai intai trebuie indepartate tijele si frunzele. Acestea se indeparteaza cand sunt ingalbenite si pot fi usor detasate. Nici frunzele celorlalte plante cu bulb nu trebuie indepartate prea repede.

Trandafirii trebuie ingrasati la sfarsitul lunii mai cu ingrasamant special si trebuie udati abundent.

In aceasta perioada gazonul creste intens si de aceea trebuie tuns saptamanal. Pentru a creste uniform trebuie tuns alternant, intai longitudinal si apoi transversal. Acesta este de asemenea luna optima pentru pozarea de gazon nou. Gazonul trebuie udat pana creste uniform.

Gradini de legume si zarzavat

Dupa 10 mai trebuie plantate rasadurile de rosii, castraveti, ardei, telina si spanac de Noua-Zeelanda.

In locurile adecvate, calde planteaza ardei, vinete, pepeni galbeni, anghinare.

Fasolea pitica si fasolea de arac, sensibile la ger, trebuie plantate numai dupa aceasta data. Ardeii si porumbul se pot fi semana direct in aer liber. Insamantarile succesive de salata asigura recoltele curente.

In mai se sadesc conopida, broccoli si varza creata; acestea din urma se pun ca rasad in pamant.

Cicoarea tarzie trebuie insamantata la mijlocul lunii mai. De la inceput solul trebuie sapat regulat intre randurile de plante pentru a preveni aparitia buruienilor. Contra dezvoltarii acestora ajuta si acoperirea cu un strat de resturi vegetale.

Livezi

In mai, pomii fructiferi trebuie stropiti. In zona circulara din jurul pomilor fructiferi trebuie aplicat compost. In loc de a acoperi cu scoarta de copac se pot semana caltunasi sau galbenele.

Stratul vegetal de sub tufele cu boabe trebuie completat permanent.

Straturile de capsuni trebuie asternute cu paie sau rumegus, astfel incat fructele sa nu putrezeasca la umezeala.

In mai incepe recoltarea capsunelor.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.