Calendarul Gradinarului-Iunie

Comentarii (0)

Intretinerea plantelor de gradina, balcon si teraseIunie

Balcoane si terase

In aceasta luna incepe una din cele mai importante lucrari care trebuie efectuata vara: indepartarea regulata a partilor ofilite de pe plantele din balcoane si terase. Pe langa aceasta trebuie efectuate fertilizari in mod regulat iar in zilele calde plantele trebuie udate din abundenta.

Gradini ornamentale

Florile de vara anuale trebuie semanate pana cel tarziu la mijlocul lui iunie; florile bienale se seamana la sfarsitul lunii. Arbustii de toamna si helenium se tund circa 10 cm, astfel incat sa se mentina tari la inflorire.

Plantele de peluza (de ex. aubrieta si gascarita) ofilite trebuie tunse astfel incat sa ramana compacte.

Toti arbustii de un an care infloresc primavara, se tund direct dupa inflorire, astfel incat sa fie asigurata o inflorire puternica in anul urmator.

Trandafirii trebuie verificati sa nu aiba paduchi de frunze iar eventualele atacuri trebuie imediat combatute!

Gazonul trebuie in continuare cosit in mod regulat, in lunile calde de vara aceasta operatiune putand fi efectuata dupa-amiaza tarziu sau seara.

Gradini de legume si zarzavat

Straturile recoltate trebuie reinsamantate, astfel incat suprafata sa se acopere din nou.

In aceasta perioada trebuie insamantate in continuare diferitele soiuri de salata iar de la mijlocul lui iunie andive si ridichi. Ridichile se insamanteaza vara si in penumbra. In zilele in care soarele este foarte puternic, ridichile trebuie din timp udate. Pentru foeniculum la mijlocul lui iunie incepe perioada scurta de insamantari. Fasolea si gulia se insamanteaza in continuare. 

Verzele tinere trebuie sa fie in pamant pana la mijlocul lunii. Intre timp, in zilele cu cer acoperit sau spre seara straturile trebuie ingrijite cu compost. La revent se incheie recoltatul la mijlocul lunii; la straturile de sparanghel recoltatul se incheie la sfarsitul lunii. In gradinile de zarzavat trebuie reinsamantate straturile de marar si asmatui. Arpagicul trebuie tuns frecvent astfel incat sa creasca puternic. Fasolea verde poate fi insamantata direct langa fasolea aflata in crestere.

In aceasta luna trebuie recoltate salate de diferite soiuri, spanacul, mazarea, anasonul, ridichile, ridichile mari, varza timpurie, mararul, tarhonul, patrunjelul si rozmarinul.

Livezi

Pomii  fructiferi  vor  continua  cresterea  lastarilor,  frunzelor si  rodului,  iar  la soiurile timpurii de cires  recoltarea fructelor.

In  toate  podgoriile, vita  de  vie  se  va  afla  n  fazele  de  nfrunzire,  cresterea lastarilor, nflorire, precum si local formarea boabelor. Ciresele care se coc trebuie protejate cu o plasa fina contra pasarilor. Merele si perele trebuie rarite iar surplusul de fructe trebuie indepartat.

Conditiile  agrometeorologice  vor  fi  n  general  favorabile  efectuarii  lucrarilor  de fertilizare, erbicidare, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc., exceptnd zilele cu precipitatii. 

Zmeura trebuie rarita si culeasa in mod regulat. Sunt acum gata de recoltat capsunile si coacazele; stratul protector de scoarta de copac trebuie completat permanent. 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.