Calendarul Gradinarului - Iulie

Comentarii (0)

Suntem deja la mijlocul verii, ceea ce inseamna ca este cel mai bun moment sa ne bucuram de gradina noastra, de straturile colorate si de racoarea de sub copaci sau pergole. Pe de alta parte, este una dintre cele mai calduroase luni, iar plantele au nevoie de ingrijire suplimentara, pentru ca pot suferi din cauza deficitului de umiditate sau din cauza daunatorilor.

Balcoane si terase

In lunile de vara udatul este activitatea cea mai importanta. Pe langa aceasta, plantele trebuie fertilizate si curatate in continuare de partile ofilite. 

Nu uitati sa verificati daca plantele sunt sanatoase si sa aplicati tratamentele necesare.

Tot acum este o perioada potrivita sa va organizati in privinta lucrarilor de toamna. Nu uitati ca in scurta vreme va trebui sa plantati bulbii, asa ca nu este o ideea rea sa planificati inca de pe acum: orientati-va in privinta soiurilor si speciilor pe care doriti sa le plantati, discutati cu furnizorii sau interesati-va la magazinele dvs. preferate si aflati daca puteti rezerva din timp produsele preferate.

Gradini ornamentale

Si in gradina ne vom preocupa in aceasta perioada sa asiguram plantelor necesarul de umiditate. Pe caldura si vreme uscata, se recomanda ca udarea plantelor sa se faca dimineata si seara, in nici un caz la amiaza. De asemenea, nu uitati ca:

  • Partile ofilite ale plantelor trebuie curatate iar arbustii trebuie dezlegati. 
  • Plantele de vara bienale trebuie semanate pana cel tarziu la mijlocul lunii. 
  • Florile, inca de la inceputul verii, trebuie taiate pana la sol.
  • In timpul verii gardurile vii trebuie tunse.
  • In luna iulie trebuie fertilizati trandafirii pentru ultima oara.
  • Iarba trebuie cosita regulat dar la o inaltime mai mare, astfel incat solul sa nu se usuce prea tare. Pe vreme uscata iarba trebuie udata din belsug.

Gradini de legume si zarzavat

In perioadele uscate, straturile de legume trebuie udate din abundenta. Pentru o recolta buna umiditatea solului trebuie sa fie uniforma. Nu uitati sa sapati regulat sau completati patura vegetala intre randuri, pentru a nu risipi apa.

Salatele si andivele pentru recolta de toamna, ridichile si foeniculum trebuie semanate pana la mijlocul lunii. Semanaturile succesive de laptuci sunt in continuare posibile. Ridichile mari de vara mai pot fi semanate pana la sfarsitul lunii; de la mijlocul lunii se seamana ridichile mari de iarna.

Varza chinezeasca se insamanteaza de la mijlocul lui iulie pana la inceputul lui august.

La rosii trebuie rupte regulat vlastarele.

Sunt gata de recoltat: salatele, ridichile mari, mazarea, ridichile, guliile, cartofii timpurii, busuiocul si maghiranul.

Livezi

In livada a inceput deja perioada de recoltat si cu cat inaintam in vara, cu atat mai mult mai grele vor fi cosurile de fructe pe care le culegem din gradina. Sa nu uitam totusi ca in aceasta perioada se fac o serie de lucrari de intretinere si ingrijire a pomilor. La pomii fructiferi cu crestere puternica este acum posibila o tundere de vara.Pomii cu fructe cu samburi tari trebuie rariti si tunsi imediat dupa cule.

De asemenea, pomii fructiferi au nevoie sa le verificam constant starea de sanatate si, daca este cazul, sa aplicam tratamentele necesare pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Ciresele dulci se culeg cu codita, astfel incat sa nu se piarda zeama.

Prunele timpurii sunt coapte si pot fi culese cand fructele sanatoase incep sa cada singure. 

In iulie trebuie culese primele piersici. Crengile ingreunate de fructe trebuie sprijinite. 

La sfarsitul lunii incepe perioada de plantare pentru capsuni. Dupa doi pana la trei ani recolta scade evident si trebuie schimbat locul de plantare a rasadurilor noi.

Dupa cules tufele de zmeura trebuie tunse pana la sol.

Iazuri

In cazul in care algele din iaz se dezvolta prea puternic, acestea se strang cu o plasa, astfel incat plantele proaspat introduse sa aiba loc sa creasca.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.