Calendarul gradinarului-Ianuarie

Comentarii (0)

Ianuarie

Balcoane si terase

La plantele din ghivece, care petrec iarna in aer liber, se indeparteaza zapada umeda pentru ca pelicula de gheata sa nu le rupa.

Acestea trebuie controlate saptamanal si trebuie verificat ca frunzele sa nu fie atacate de daunatori si ciuperci. Plantele fara frunze se uda mai rar iar plantele cu frunze se uda mai des, pentru ca au nevoie de mai multa apa. Aerisiti din belsug!

Gradini ornamentale

Dupa ninsori mari, coniferele trebuie scuturate din cand in cand de zapada, pentru a usura crengile acestora si a evita ruperea lor. Zapada de pe alei nu trebuie aruncata pe gazon deoarece din cauza lipsei de aer se pot forma pete galbene.

La straturile de flori trebuie verificata existenta protectiei contra frigului iar in cazul in care aceasta este deficitara, ea trebuie imbunatatita.

In zilele fara ger, arbustii si plantele care infloresc vara tarziu (inclusiv trandafirii in tufe si cataratori) trebuie tunse din nou. Tufele si florile cu pregatire mai lunga a culturii (care incoltesc in perioada geroasa, de ex.: primula, gentiana, cerceii doamnei, aconitum, carduncellus) se seamana mai intai in vase si trebuie expuse la o fereastra luminata.

Plantele permanent verzi (de ex. rododendron, buxus (cismir), laur, brad) trebuie sa udate permanent dar numai pe sol ferit de inghet. La plantele permanent verzi care vor fi plantate abia toamna solul trebuie sa fie acoperit suplimentar (cu paie, de ex.) contra frigului.

Gradini de legume si zarzavat

Prazul si varza creata sunt rezistente la frig si nu necesita protectie.

Salata este sensibila la frig si trebuie sa o protejati cu un strat de crengi.

Guliile, salata si conopida se insamanteaza in rasadnita calda timpurie la sfarsitul lui ianuarie. Ele trebuie asezate in dreptul unei ferestre luminoase.

In aceasta luna, pe soluri ferite de ger, se cultiva varza, salata, prazul si telina.

Livezi

Inaintea primelor zile insorite din iarna, cand la cresterea temperaturii scoarta poate crapa, pomii fructiferi trebuie dati cu o vopsea de protectie.

In zilele insorite, negeroase, tundeti pomii fructiferi (cu exceptia ciresilor, piersicilor si caisilor). La pomii ai caror fructe au samburi tari nu indepartati mai mult de o cincime din ramuri!

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.