Cum pregatim si depozitam bulbii inainte de plantare?

Comentarii (0)

Bulbi narcise, lalele
Cand frunzele se ingalbenesc, e semn ca trebuie scosi si bulbii din pamant. 
De ce sa-i scoatem?
- pentru ca soiurile hibride, adica majoritatea, nu rezista in pamant mai mult de doi-trei ani; 
- ori degenereaza;
- ori se afunda in pamant pana nu mai rasar, sau rasar frunzele, fara sa mai faca flori
- si binenteles, ca sa-i inmultim. 
Dupa ce ii scoatem e bine sa-i tratam cu un fungicid. Bulbii se curata usor de pamant si se aseaza in ladite aerisite, fara sa mai umblam la ei. 
Se pastreaza intr-un loc racoros si uscat, pana in octombrie-noiembrie, cand ii replantam, dupa ce am separat bulbii de bulbili. Bulbilii sunt bulbi mai mici formati pe langa bulbul-mama.
Despartirea bulbilor de bulbili se face chiar inainte de replantare si nu dupa scoatere, pentru ca la scoatere bulbilii sunt inca fragezi si exista riscul de a ii rani. 
Pe acestia mici e bine sa-i plantam separat, ca sa avem o evidenta a lor anul urmator, cand vor inflori si ei, dar vor face flori mai mici. Cu timpul, vor creste si ei si vor ajunge la dimensiunea normala. 
Replantarea e bine sa o facem cat mai tarziu toamna, caci daca avem o toamna lunga si calda exista pericolul sa incolteasca si sa iasa la suprafata pentru ca mai apoi sa vina gerul si sa degere, astfel incat in primavara urmatoare nu-i mai avem.
Bulbii se planteaza la o adancime de 5-10 cm. 
Daca pamantul nu e inca inghetat, putem sa-i plantam chiar si in decembrie.Pentru protectia impotriva gerului pe timpul iernii ar trebuie sa se acopre cu frunze locurile cu bulbi. 
Dupa scoaterea din pamant, bulbii se curata usor de pamant si se aseaza in ladite aerisite, fara sa mai umblam la ei. Despartirea bulbilor de bulbili se face chiar inainte de replantare si nu dupa scoatere, pentru ca la scoatere bulbilii sunt inca fragezi si exista riscul de a ii rani.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.