Cum poti proteja eco bulbii florilor de primavara, impotriva rozatoarelor

Comentarii (0)

Protejeaza ecologic bulbii de rozatoareNu lasa daunatorii sa iti distruga bulbii abia plantati in pamant! Incearca aceste 5 recomandari pentru a pastra bulbii in siguranta.

Indiferent de perioada de plantare a bulbilor, fie toamna, fie primavara devreme, toate asteptarile legate de gradina pot fi distruse de  rozatoare: bulbii sunt o sursa de hrana aflata la indemana lor. Din fericire, exista cateva metode eficiente si ecologice prin care iti poti proteja gradina, fara sa faci rau animalelor.

Alege bulbii potriviti

Cel mai usor mod in care poti tine la distanta soarecii de camp si alte rozatoare este sa plantezi numai bulbi care nu sunt pe gustul lor, care au un efect repelent. S-a demonstrat ca acestea consuma mai ales bulbii de lalea si crocus. Alte flori cu bulbi, precum narcisele, ceapa ornamentala si Fritillariile au un gust si miros neplacut pentru rozatoare. Vestea si mai buna este ca lista de bulbi care nu sunt pe gustul animalelor este mult mai mare decat cea cu flori pe care le mananca.

Construieste baricade impotriva rozatoarelor


Sunt simple si usor de realizat. Ele vor fi un obstacol impotriva invaziei rozatoarelor. 


1. Dupa ce ai plantat bulbii in spatiul destinat din gradina, intinde deasupra lor o plasa de sarma cu ochiuri mici si infige marginile in pamant sau fixeaza-le cu patru bolovani. Acopera apoi toata suprafata plasei cu pamant. Aceasta nu va mai fi vizibila, iar tulpinile si frunzele bulbilor vor creste prin ochiurile plasei. 

2. O alta metoda de protejare a bulbilor de primavara este amplasarea deasupra straturilor de flori a unei mici sere construite dintr-un schelet de metal si geamuri. Ferestrele serei trebuie sa ramana usor ridicate dupa plantarea bulbilor, ca sa existe un mic curent de aer; dupa 3-4 saptamani, sera poate fi data la o parte, pentru ca bulbii si-au pierdut deja mirosul iar pamantul nu mai este atat de afanat ca la plantare. Cele mai multe rozatoare nu vor putea patrunde inauntru.

3. Daca nu ai de unde sa cumperi sau nu stii sa construiesti o mini-sera cu geamuri, aseaza pur si simplu o placa de lemn peste pamantul in care ai plantat bulbii si fixeaz-o cu niste bolovani. O alta varianta este amplasarea unor ghivece peste zonele in care se afla bulbii.


Substante repelente din comert

Unii gradinari nu au timp sa isi protejeze florile cu sarma sau mini-sere si folosesc substante speciale care schimba mirosul detectat de animale. 


Lasa hrana pentru rozatoare

Poti tine daunatorii la distanta de bulbi si daca le lasi diferite resturi pe care sa le consume. Foloseste tavite de ghivece sau aparate speciale de hranit rozatoarele, in care sa pui boabe de porumb, alune sau seminte de floarea soarelui.


Planteaza bulbii sensibili in ghivece

Daca iubesti lalelele si nu vrei sa iti faci griji ca vor ajunge sursa de hrana pentru rozatoare, alege sa plantezi bulbii in givece sau, si mai bine, cumpara lalele la ghiveci, pe care apoi sa le transferi in gradina. Alege flori cu boboci multi, dar dintre care nici unul nu este deschis. Nu uita ca floarea va avea nevoie de o perioada de acomodare de la temperaturile ridicate din magazin la cele de afara, asa ca las-o cateva zile intr-o camera racoroasa, in pivnita sau intr-o marchiza.


Toamna, veveritelor, sobolanilor si altor rozatoare le place sa guste din bulbii plantati cu migala in gradina. 

Iata o lista cu cateva specii de flori cu bulbi de care nu se vor atinge:

Crocus de toamna 
Ghiocelul
Narcisa
Frittilaria
Zambila
Oxalis
Ipheion
Leucojum
Scilla
Ornithogalum
Eranthis

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.