Fainarea, mucegaiul si patarea neagra

Comentarii (1)

Perioada de la mijlocul pana inspre sfarsitul verii este cea in care incep sa se vada daunele provocate de boli. Fainarea, mucegaiul cenusiu (Botrytis) si patarea neagra sunt trei dintre cele mai des intalnite boli ce ataca florile. Iata cum sa le recunosti si ce sa faci ca sa le eviti...

Fainarea la planteFainarea

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta boala acopera suprafata afectata a frunzelor cu un fel de pudra albicioasa. Daca este in stare avansata, fainarea se intinde si pe tulpina sau pe flori. Frunzele afectate se ingalbenesc si apoi devin maronii. De obicei, foliajul mort cade singur de pe planta, insa uneori trebuie indepartat manual.

Desi fainarea nu este o boala fatala, aceasta modifica foarte mult aspectul frunzelor, iar imbolnavirea repetata slabeste rezistenta plantei. Florile anuale sunt cele mai sensibile la fainare, mai ales Zinnia, Gura leului sau Verbina. Dintre florile perene, cele mai atacate sunt Delphinium, Flox. 

Majoritatea bolilor cauzate de ciuperci, asa cum este si fainarea, sunt purtate de spori microscopici care se aseaza pe frunzele umede; de altfel, umiditatea ridicata este mediul cel mai prosper pentru fainare. Spatierea ghivecelor si inlaturarea buruienilor sunt doua dintre metodele care reduc umiditatea si duc la o buna circulatie a aerului intre plante.

Metode de control si prevenire a fainarii:

1. Alege specii rezistente la aceasta boala;

2. Foloseste fungicide recomandate si omologate pentru combaterea fainarii. Ca la toate bolile provocate de ciuperci, este necesara aplicarea tratamentului chiar de la primele simptome (de obicei pe la sfarsitului lunii iunie sau la inceputul lui iulie) si pe tot foliajul. Se recomanda tratamente alternative cu produse care contin substante active din grupe diferite, pentru a evita apritia rezistentei. 

3. Asigura o buna aerisire in camera in care stau florile, mai ales speciile sensibile; in gradina, planteaza aceste specii in zone in care exista curenti de aer si nu aglomera plantele.

Mucegaiul cenusiu la planteMucegaiul cenusiu

Este probabil boala care afecteaza cele mai mult plantele ornamentale din gradina si este problematica mai ales in perioadele extrem de ploioase sau cu temperaturi scazute. La fel ca fainarea, putregaiul cenusiu apare ca o pata gri, in special pe frunzele batrane, ofilite sau pe florile trecute. Primele semne ale bolii sunt niste pete mai inchise la culoare, umede si moi, care apoi iau un aspect mucegait.

Metode ce control si preventie pentru mucegaiul cenusiu:

1. Indeparteaza imediat florile sau frunzele bolnave.

2. Pulverizeaza planta cu un spray specific.

3. In gradina, rareste plantele pentru e beneficia de aer suficient.

4. Nu uda prea mult plantele.

Patarea neagra la plantePatarea neagra

Este alta boala des intalnita, cauzata de o ciuperca. Patarea neagra afecteaza mai ales trandafirii. Boala debuteaza prin aparitia unor pete negre pe frunze si se observa mai ales pe partea de sus. In cele din urma, petele incep sa fie inconjurate de o zona galbena, frunzele se ofilesc de tot si cad. Petele negre pot aparea si pe tulpina trandafirului, insa au o culoare violacee la inceput.

Controlul si prevenirea bolii:

1. Boala se instaleaza dupa cel putin 7 ore de conditii propice (umiditate excesiva), insa e oprita din dezvoltare daca planta este mutata la temperaturi de 29 grade Celsius. Pentru florile din gradina: nu exagera cu udatul, nu uda pe frunze si ai grija ca plantele sa nu fie prea aglomerate.

2. Speciile sensibile, precum trandafirii, trebuie plantate in spatii deschise, insorite si nu se uda pe vreme ploioasa.

3. Patarea neagra ramane pe frunzele afectate si peste iarna. Din aceasta cauza este bine ca toate frunzele bolnave sa fie arse sau aruncate.

4. Alege specii si varietati rezistente la aceasta boala.

Prevenirea bolilor prin udarea corespunzatoare

Majoritatea bolilor provocate de ciuperci sunt raspandite de vant sau apa. Pentru a preveni aceste probleme, evita sa uzi plantele cu furtunul orientat in sus (picaturile de apa vor cadea pe frunze si flori).

Uda la nivelul pamantului, aproape de baza tulninii. Ideal este sa folosesti sisteme de irigat prin picurare. 

Cel mai indicat este sa uzi dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui. Comentarii (1)

Comenteaza
Matei Cornel

Matei Cornel | 29-07-2013 / 17:59

cum se combate p?tarea neagr? la trandafiri?

+0 -0

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.