7 pasi pentru conservarea fructelor si legumelor

Comentarii (0)

In acest sezon, prioritatea gospodinelor este sa-si garniseasca rapid camara cu bunatati conservate, care sa fie savurate in lunile urmatoare. Indiferent daca este vorba despre muraturi, dulceturi sau zacusca, exista cateva reguli principale care asigura conservarea corecta a preparatelor pentru pastrarea lor un timp cat mai lung.

Aspectul principal la care trebuie sa fiti atenti il constituie eliminarea bacteriilor care ar putea strica alimentele. Din aceasta cauza se sterilizeaza recipientele si se fierb bine preparatele. Cu ajutorul gospodinelor experimentate, am pus la punct o lista de sfaturi si etape de respectat, care speram sa va fie de folos.

Sfaturi generale:

- nu utilizati aspirina pentru conservarea alimentelor!

- nu va folositi de cuptorul cu microunde!

- nu va bazati prea mult pe conservantii artificiali! Metodele traditionale sunt verificate si mult mai sanatoase.

- nu imbuteliati fructe sau legume care au pete, chiar daca le-ati curatat!

 1. Pregatiti borcanele, capacele si eventualele accesorii de sigilare.

Sterilizati borcanele. Este important sa le degresati bine si sa le spalati cu apa fierbinte, iar in final clatiti-le cu atentie. Tineti borcanele sub apa fierbinte, cel putin 10 minute, inainte de a le umple cu produsele preparate.

In cazul borcanelor cumparate special in acest scop, conservarea pentru iarna a fructelor si legumelor, verificati instructiunile producatorului. Este posibil sa fie recomandate anumite accesorii care va ajuta sa sigilati la final recipientele, cum ar fi benzi speciale, si asigurati-va ca aveti tot ce va trebuie.

2. Pregatiti alimentele de conservat

Masurati cu atentie cantitatile de alimente pe care va propuneti sa le conservati, astfel incat sa nu depasiti volumul recipientelor. Lucrati rapid si organizat.

3. Umpleti cu atentie borcanele

Plasati borcanele pe un servet de bucatarie, pentru a le impiedica sa alunece in timp ce turnati alimentele fierbinti. Nu umpleti recipientele la intreaga capacitate, lasati aproape 1 cm liber intre nivelul alimentelor si nivelul filetului.

4. Adaugati lichid

Alimentele solide (fructe, legume) trebuie sa fie acoperite de lichid, ca sa se conserve. Asadar, completati cu lichid fierbinte, fara a umple borcanul la intreaga capacitate. Cu un cutit de plastic sau o lingura de lemn inlaturati bulele de aer, presand cu grija dinspre marginile borcanului spre interior.

5. Pregatiti sigilarea borcanului

Stergeti usor marginile borcanului cu o carpa perfect curata si umeda. Orice urma de alimente care ramane pe filet sau pe marginea borcanului va impiedica sigilarea borcanului si conservarea in conditii bune a alimentelor. Strangeti capacul cat mai bine si, daca este cazul folositi o banda speciala de sigilare.

6. Vidati borcanele

Aceasta este o etapa esentiala care asigura conservarea alimentelor, dar exista mai multe variante care asigura acelasi rezultat. Daca veti folosi cuptorul, puneti borcanele intr-un vas mare, avand grija sa nu se atinga intre ele, pentru ca se vor sparge. In cazul in care veti folosi aragazul, umpleti vasul mare cu apa si aveti, de asemenea grija sa lasati un spatiu de cativa centimetri intre borcane. Pentru aceasta etapa se mai poate folosi un vas special de inductie. In general, vidarea borcanelor dureaza aproximativ 10 min.

7. Verificati daca borcanele au fost bine sigilate

Lasati borcanele 12 - 24 de ore pana se racesc complet, apoi apasati in mijlocul capacului. Daca acesta este flexibil si cedeaza usor la presiune, inseamna ca borcanul nu este vidat. Daca in schimb capacul ramane ferm, operatiunea a fost reusita. Borcanele care nu au fost bine sigilate trebuie consumate in urmatoarele 2 3 zile, sau pot fi puse in congelator, unde se pastreaza vreme mai indelungata.

Inainte de a depozita permanent borcanele, se recomanda sa le etichetati. Acest lucru se face nu doar din ratiuni estetice, dar si pentru a putea sa tineti evidenta continutului, a datelor de imbuteliere. Pe eticheta se noteaza in general urmatoarele informatii: continut, data, eventual lotul. Acest ultim detaliu va este de folos atunci cand sesizati dupa deschidere ca un borcan nu a fost bine sigilat. In acest caz, puteti sa verificati si restul borcanelor din acelasi lot si sa luati masurile necesare inainte sa se strice alimentele.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.