Folosirea corecta a pesticidelor in cultura de grau

Comentarii (0)

 ERBICIDE

Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura graului. Pierderile de recoltă la grau din cauza concurenţei buruienilor sunt, in mod obişnuit, de 10 - 20%, dar pot ajunge in situaţii extreme pnă la 60 - 70%. Ca urmare, reducerea rezervei de buruieni şi impiedicarea apariţiei acestora in culturile de grau trebuie urmărite prin toate mijloacele: rotaţie, lucrările solului, semănatul in epoca şi cu densitatea optimă, combaterea chimică.

 LANCELOT SUPER

Continut substanta activa : 30% aminopiralid + 15% florasulam

Erbicid postemergent, sistemic, selective pentru cereale, actionand asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene.

Lancelot Super este un erbicid de ultima generatie, cu o formulare granulate foarte concentrate, folosit la doze foarte mici, este foarte bine translocat in planta, rezultand un grad ridicat de combatere al buruienilor perene.

Cresterea buruienilor este stopata in decurs de o zi de la aplicare. Primele simptome vizibile ( decolorarea si rasucirea funzelor ) se observa la 3-4 zile dupa erbicidare. Combaterea  complete se realizeaza in 2-3 saptamani dupa aplicare, depinzand de tipul de buruieni si de conditiile climatice.

Lancelot Super prezinta activitate reziduala la sol, permitand combaterea buruienilor cu germinatie tarzie, prelungita.

Recomandari de aplicare

Temperatura optima de aplicare este intre 8  - 25 C, dar tratamentele pot fi facute incepand de la 5 C, situatie in care aparitia simptomelor este incetinita, dar efectul final nu este afectat.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, se recomanda sa se erbicideze atunci cand buruienile dicotiledonate au 2-6 frunze, iar in cazut infestarii cu Cirsium Arvense, maxim 10-15 cm inaltime.

Pentru buruienile dicotiledonate anuale si perene se aplica 33 g/ha aplicat singur postemergent 


PALLAS 75 WG

Continut substanta activa : 7,5 % Piroxsulam + 7,5 % cloquintocet-metil safener

Pallas 75 WG este un erbicid sistemic, cu aplicare postemergenta, destinat combaterii buruienilor graminee si a celor cu frunza lata din culturile de grau.

Recomandari de aplicare

Pallas 75 WG inhiba ecetolactat sintaza, se transloca sistemic prin planta, inhiband sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhiband diviziunea celulara ceea ce duce la moartea speciilor sensibile.

Pallas 75 WG se asimileaza foliar dar prezinta si un control rezidual de scurta durata in sol, pentru buruienile nou aparute, in functie de specie si de conditiile de mediu.

Cresterea buruienior este stopata imediat dupa aplicare. Primele simptome vizibile ( decolorarea si rasucirea funzelor ) se observa la 3-4 zile dupa erbicidare. Combaterea completa se realizeaza in 2-3 saptamani dupa aplicare, depinzand de tipul de buruieni si conditiile climatice.

Eficacitatea erbicidului Pallas 75 WG este imbunatatita prin adaugarea de adjuvant recomandat si creste efectul de control al buruienilor sensibile in toate conditiile de mediu. Se va imbunatati, de asemenea, eficacitatea asupra tuturor buruienilor care sunt moderat sensibile.

Pentru Apera spica venti  se aplica 110 g/ha + 0,5 l/ha  (adjuvant).

Pentru Avena fatua, Matricaria, Anthemis, Galium, Galeopsis, Capsella, Raphanus, Adonis se aplica  250 g/ha + 0,5 l/ha (adjuvant).

LAREN PRO 20 SG

Continut substanta activa : 0% metsulfuron metil

Laren PRO 20 SG este un erbicid selectiv pentru cereale paioase pentru combaterea in postemergenta a buruienilor cu frunza lata.

Absorbtia se realizeaza prin frunze si radacini de unde este translocat in intreaga planeta. Laren Pro 20 SG inhiba diviziunea celulara in varfurile de crestere ale lastarilor si radacinilor la buruienile sensibile. Cresterea buruienilor este oprita la cateva ore dupa aplicare, dar simptomele vizibile apar la 15-25 zile de la aplicare.

Buruienile mai putin sensibile si cele aflate intr-un stadiu avansat de crestere raman pitice si nu concureaza plantele de cultura in absorbtia apei si substantelor nutritive.

Laren Pro 20 SG are eficacitate maxima cand este aplicat pe buruieni tinere aflate in stadiul de crestere active, respectiv in faza de 2-4 frunze sau rozeta ( pentru cele perene ).

Recomandari de aplicare

Laren Pro 20 SG  este selectiv pentru toate cerealele paioase.

Doza : 30 g/ha pentru combaterea buruienilor cu frunza lata din culturile de cereal paioase. Pentru combaterea turitei se recomanda amestecul Lren Pro 20 SG ( 30 g/ha ) + fluroxypir ( 400 ml/ha doza produs comercial ).

Pentru buruienile cu frunza lata se aplica 30 g/ha.

TOMIGAN 250 EC

Continut substanta activa : fluroxipir 250 g/l

Erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor din cultura de grau si porumb.

Tomigan 250 EC contine fluroxipir, substanta activa total selective fata de grau. Aceasta se absoarbe in plante prin frunze si se transloca rapid atat ascendent cat si descendent si provoaca o reactive tipic auxinica a buruienilor sensibile, la cateva ore de la tratament.

Plantele sensibile isi inceteaza imediat cresterea si intra in proces de clorozare incepand de la varf, iar in decursde 7-10 zile sunt distruse total. Actiunea erbicida este de regula suficient de intensa chiar si cand aplicarea produsului se face in stadii avansate de dezvoltare a buruienilor. De asemenea, Tomigan 250 EC se poate aplica la grau de la stadiul de infratire pana inainte de recoltare cu o luna, fara a afecta productia, fiind astfel un produs cu o fereastra de aplicare foarte larga. Se va avea in vedere ca la aplicarea produsului Tomigan 250 EC temperatura exterioara sa fie mai mare de 6  intervalul optim de temperature fiind cuprins intre 10-25 .

Recomandari de aplicare

Tratamentul cu Tomigan 250 EC se aplica postemergent; in vederea reducerii competitiei cu plantele de cultura, se recomanda ca tratamentele sa se aplice in faza de 2-4 frunze a buruienilor dicotiledonate, desi produsul este activ si in faze avansate de vegetatie a buruienilor, iar pentru cultura de grau si a porumbului prezinta selectivitate totala.

Aplicarea tarzie ( inainte de recoltat cu o luna ) la grau este adesea singura solutie pentru culturile puternic imburuienatesi care nu pot fi recoltate mecanizat in lipsa unui tratament. Aplicarea se face cu un volum normal de apa ( 200-400 l/ha ) si pe vreme linistita pentru a evita driftul pe culturile sensibile. Produsul nu se va aplica la culturile de cereale dupa care urmeaza culturi de leguminoase.

Pentru buruienile dicotiledonate se aplica 0.4 l/ha ( asociat cu produse pe baza de 2,4 D sau sulfonilureice) postemergent. Stadiul optim de aplicare :  de la infratire formarea primului internod, buruieni dicotiledonate 2-4 frunze

FUNGICIDE

 AMISTAR XTRA

Continut substanta activa : azoxistrobin 200 g/l + ciproconazol 80 g/l

Xtra Recolta, Xtra Calitate Xtra Profit

Amistar Xtra este un fungicide modern cu spectru larg de actiune, al carui mod de actiune influenteaza pozitiv activitatea fiziologica a plantei.

Amistar Xtra protejeaza noile cresteri ale frunzei prin formarea unui depozit de produs in teaca frunzei; depozitul este reactivat in contact cu apa.

Prelungeste perioada de timp in care planta ramane verde, ceea ce permite obtinerea unor extra recolte de o extra calitate.

Recomandari de aplicare

GRAU se recomanda aplicarea in programul cu doua tratamente, ca al doilea tratament, in perioada cuprinsa intre aparitia frunzei standard pana la inflorit, in functie de presiunea de infectie si spectrul de boli.

Pentru bolile foliare si ale spicului, fainare, rugina, septorioza, fuzarioza se aplica 0,5 l/ha.

FALCON 460 EC

Continut substanta activa : spiroxamina 250 g/l + tebuconazol 167 g/l  + triadimenol 43 g/l

Falcon 460 EC este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la grau si orz, si a bolilor spiculu de grau.

Este un fungicid sistemic cu actiuni preventive si curative de lunga durata asupra ciupercilor patogene. La scurt timp dupa aplicare el se distribuie uniform in planta prin fenomenul de translocare acropetala. Falcon 460 EC poate combate inclusive formele rezistente la alte fungicide datorita modului diferit de actiune biochimica al spiroxaminei si triazolilor.

Recomandari de aplicare

GRAU se utilizeaza pentru 1-2 tratamente pe vegetatie. Intervalul de aplicare este cuprins intre inceputul impaierii si inceputul infloririi. Volumul de solutie necesar este de 200-400 l/ha.

Pentru bolile foliare se aplica 0,6 l/ha  cu 35 zile perioada de pauza, pentru Fuzarioza se aplica 0,7 l/ha cu pauza 35 zile.

INSECTICIDE

BISCAYA 240 OD

Continut substanta activa : tiacloprid 240 g/l

Biscaya 240 OD este un insecticid sistemic cu spectru larg pentru combaterea daunatorilor la grau, orz, ovaz, rapita.

Biscaya 240 OD are o eficacitate ridicata si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular, cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.

Este un produs cu activitate sistemica ridicata in planta, actionand asupra insectelor daunatoare prin contact si ingestie.

Tiacloprid actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, blocand desfasurarea activitatilor vitale.

Datorita acestui mod de actiune, Biscaya combate la fel de eficient si formele rezistente la insecticidele conventionale utilizate pana acum.

Activitatea nu este influentata de temperatura din momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatiile cazute ulterior acestuia.

Formularea de ultima generatie, dispersie in ulei, confera produsului o aderenta si o patrundere in planta a componentei sistemice superioare celorlalte formulari.

Recomandari de aplicare

GRAU tratamentul se efectueaza la avertizare sau la inceputul atacului. Cantitatea de solutie : 200-400 l/ha.

Pentru Plosnita Graului se aplica 0,2 l/ha  cu 21 zile pauza.

FASTAC 10 EC

Continut substanta activa : 100 g/l alfa-cipermetrin

Insecticid din grupa pietrozilor de sinteza

Fastac 10 EC este un insecticide din grupa pietrozilor de sinteza, cu actiune prin contact si ingestie asupra adultilor si larvelor.

Recomandari de aplicare

Fastac 10 EC se recomanda a se aplica la avertizare, la depasirea pragului economic de daunare, in functie de daunatorul tinta. Este foarte important ca produsul sa fie aplicat astfel incat sa se asigure acoperirea uniforma a plantelor cu solutie.

Avantaje:

-Spectru larg de combatere;

-Actiune rapida, de soc;

-Eficacitate dovedita;

Pentru Plosnita Cerealelor se aplica 0,1 l/ha 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.