Stupina in luna lui Ciresar: 8 actiuni esentiale

Comentarii (0)


In luna solstitiului de vara, adica acum, in iunie, stupii sunt in fierbere. Familiile de albine sunt puternice, populatia stupilor este din ce in ce mai mare, matcile depun ouale cu o intensitate marita. Culesurile devin tot mai abundente, in functie de flora spontana sau cultivata in care se afla vatra si de conditiile meteorologice. Daca stupina se afla intr-un perimetru de 3,8 ha in care se gasesc plante inflorite cu mare valoare melifera si daca vremea este favorabila, adica timp calduros, cu cer senin, atmosfera fara vanturi puternice, ne putem astepta la o productie buna de miere de calitate. In aceasta luna, apicultorul pasionat nu-si vede capul de treaba

 1. Roirea

Roirea este cel mai important fenomen care se petrece in stupina in aceasta perioada. In cazul in care in familii exista un mare numar de albine doici tinere, cuibul este blocat astfel ca se restrang treptat fagurii cu suprafete cu celule cu puiet necapacit, spatiul din stup devine insuficient, inceteaza brusc un cules de nectar se pot declansa frigurile roitului.

Pentru a evita roirea naturala necontrolata exista mai multe procedee de roire artificiala. Cea mai populara este prin divizare consta in transvazarea intr-un stup gol a 4 faguri bine populati cu albine si puiet ridicati dintr-o familie puternica avand cel putin 9-10 faguri cu puiet si 16-18 intervale cu albine.

 Practic se procedeaza la despartirea familiei in doua jumatati. Albinele batrane se vor intoarce la stupul de baza iar in stupul in care se formeaza noua familie se va introduce o matca fecundata sau o botca gata de eclozionare.

 2. Asigurarea spatiului in stupi

In conditii de cules este esentiala asigurarea spatiului pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii. In timpul cercetarii cuiburilor, familiile se aprovizioneaza cu faguri claditi si artificiali. Fagurii cu miere, in afara de cei cu puiet, se trec la extractor (atunci cand nu exista alta posibilitate pentru crearea de spatii suficiente pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii proaspete).

Apicultorii cu experienta recomanda ca in stupi sa fie introdusi la momentul prielnic faguri suplimentari sau a corpurilor cu faguri de stransura. Aceasta regula asigura cresterea randamentului culesului cu 40 pana la 50% .

Ca o regula generala in timpul culesurilor abundente controlul stupilor se reduce la minimum pentru a nu deranja inutil albinele. Mersul culesului se urmareste zilnic prin diferentele de greutate inregistrate la cantarul de control.

 3. Cresterea matcilor, in pepiniere specializate

Aceasta operatiune presupune experienta indelungata pentru ca de precizia cu care se desfasoara depinde sanatatea si productivitatea familiilor viitoare de albine. De aceea, cresterea matcilor are loc in special in pepiniere specializate care respecta un flux tehnologic riguros sau in stupinele apicultorilor care stiu sa creasca matci dupa o metoda gospodareasca sau in mod profesional.

Daca unele matci prezinta defecte (epuizare, defecte fizice, prolificitate necorespunzatoare desi nu sunt varstnice), se recurge la inlocuirea lor pe loc sau in viitorul cat mai apropiat cu matci de la rezerva stupinei sau achizitionate anume in acest scop.

 4. Constituirea familiilor ajutatoare

Un mijloc de baza pentru intarirea familiilor de albine il constituie folosirea familiilor ajutatoare. Acum este cea mai favorabila perioada pentru formarea familiilor ajutatoare, fara ca prin aceasta sa pericliteze folosirea culesurilor urmatoare. Prin unirea in toamna a familiilor ajutatoare cu familii de baza din care au fost formate,se mareste cu 50% puterea familiilor si se previne totodata roirea naturala.

 5. Recoltarea fagurilor si extractia mierii

In timpul recoltarii fagurilor si extractiei mierii respectarea conditiilor igienico-sanitare este obligatorie. Ceea ce trebuie insa subliniat este ca maniera de lucru ramane aceeasi la fiecare recoltare si extractie a mierii, atatea cate vor fi pe parcursul sezonului activ.

 6. Ventilatia stupilor

In perioada culesurilor trebuie asigurata o bogata ventilatie a cuiburilor. Familiile de albine se organizeaza in asa fel incat sa asigure aceasta necesitate. Altfel un mare numar de albine, care ar putea participa direct sau indirect la adunarea si transformarea nectarului in miere, raman pe la urdinisuri ca sa asigure aerisirea cuiburilor.

Stuparul are si el un rol esential in aceasta operatiune. Pentru aceasta urdinisurile se tin larg deschise, iar pe timpul caldurilor mari ventilatia se asigura prin folosirea orificiilor din podisoare sau a scandurelelor de podisor prevazute cu tesatura de sarma. In zilele caniculare, daca stupina nu este asezata intr-o zona umbrita, se asigura pe cat este posibil umbrirea individuala a stupilor.

 7. Diagnosticarea si tratarea bolilor

Apicultorii verifica permanent sanatatea familiilor de albine, iar in aceasta luna pot aparea riscuri specifice si este nevoie de masuri speciale de preventie. . Dupa fiecare recoltare a mierii se poate efectua un tratament cu Varachet conform indicatiilor din prospect. Alte boli care pot aparea in aceasta luna sunt ascosferoza-puietul varos; aspergiloza-puietul pietrificat.

Una dintre bolile care face ravagii in cuiburi este varroza albinelor. Aceasta boala poate fi depistata acum, in iunie iulie si trebuie tratata urgent, altfel risca sa afecteze stupul si in urmatorii ani. Pentru a depista la timp boala si a stabili gradul de infestare procedam in mai multe feluri: o metoda ar fi examinarea foii de control si constatarea numarului de acarieni morti si cazuti pe ea; daca in lunile iunie si iulie cad intre 5-10 bucati pe zi, trebuie sa stim ca albinele sunt in suferinta. O alta metoda este examinarea celulelor ce contin puiet de trantor ; acarianul are o predilectie pentru acest puiet si apicultorul desfacand cateva celule poate constata cu usurinta cat de grava e situatia. In ultima faza de infestare, acarienii pot fi observati si cu ochiul liber pe albine si trantori daca privim cu atentie.

Fagurii din depozit trebuie tratati impotriva gaselnitei.

 8. Lucrari de intretinere si organizare

Operatiunile din aceasta categorie sunt permanente si asigura buna functionare a activitatii din stupina. Acum apicultorul se ocupa de

  • conditionarea mierii;
  • pregatirea vetrelor de stupina la masivele melifere;
  • asigurarea la timp a stupinelor cu mijloace de transport;
  • procurarea de material lemnos necesar reparatiilor si confectionarii de stupi, rame, adaposturi demontabile pentru stuparit pastoral si alte accesorii;
  • livrarea mierii.
  • executarea lucrarilor de intretinere a culturilor de plante melifere sau furajero-melifere; 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.