Primii pasi in apicultura

Comentarii (0)

 

Pasiunea pentru apicultura incepe mai degraba cu fascinatia pentru albine, aceste insecte care nu inceteaza niciodata sa ii intrige pe cercetatori, decat cu interesul fata de mierea produsa de stupi. Albinele reprezinta un adevarat mister pentru cercetatori,  din multe motive. Unul dintre acestea este ca albinele,  au ramas fundamental neschimbate de 20 de milioane de ani, desi lumea din jur s-a modificat. Exista totusi mai multe tipuri de albine, raspandite pe tot Globul, in toate climatele.  Albinele sunt singurele insecte care produc hrana pentru om, si in plus, le datoram aproximativ 80% din recoltele de fructe, legume si cereale.

Albinele sunt insecte sociale dintre cele mai evoluate, ceea ce inseamna ca realizeaza in comun o serie intreaga de activitati necesare supravietuirii speciei: cresterea urmasilor, adunarea si prelucrarea hranei etc. comportandu-se in acest fel asemenea unui organism. Familia de albine este formata din matca, albine lucratoare si trantori, impartire care este responsabila si de diviziunea muncii in cadrul familiei.

Pe de alta parte, mierea este la randul sau o substanta, aliment sau medicament, despre care se pot scrie volume intregi, dar mereu ii sunt descoperite noi calitati. In afara de faptul ca mierea nu se strica niciodata si este singurul aliment care contine toate substantele necesare vietii, inclusiv apa, are si o seama de calitati terapeutice. Se stie de mii de ani ca mierea ajuta la vindecarea ranilor si contribuie la combaterea infectiilor.

Toate aceste date ne ajuta sa aruncam doar o mica privire in lumea care ii fascineaza pe apicultori si care le justifica pasiunea. Un apicultor incepător este pus in fata unor decizii care trebuie gestionate cat mai bine, pentru ca ele fundamenteaza succesul sau esecul in viitor. Daca va ganditi sa urmati acest hobby, am alcatuit un set de informatii care v-ar putea fi de folos.

Organizarea stupinei si alegerea vetrei

De obicei, se incepe cu un numar limitat de stupi, nu mai mult de 2 3 buc. Dupa trei-patru ani, apicultorul isi poate dezvolta stupina, atat ca numar de stupi, cat si in ceea ce priveste calitatea si diversitatea produselor apicole obtinute.

Pentru alegerea vetrei stupinei se ia n calcul faptul că raza de zbor a albinei este de 3 km. Așadar, pe o suprafață de 2826 ha trebuie sa se asigure un cules bogat pe tot parcursul sezonului, ceea ce inseamna ca pe o vatra nu se instaleaza mia mult de 30 de stupi. Amplasarea stupinei se face pe o vatră care este insorita primavara si toamn, departe de surse poluante, in locuri linistite, departe de drumuri intens circulate si de ape curgatoare mari. Stupii se aseaza cu urdinisurile orientate spre sud este la o distanta de 2 m pe rand si 4 5 m intre randuri. Intre doua stupine vecine trebuie sa fie o distanta de 2 3 km, in functie de potentialul melifer al zonei.

Alegerea tipului de stup

Exista doua categorii principale de stupi: orizontali si verticali, dar fiecare dintre aceste categorii are cateva subtipuri, in functie de diferite variante constructive. Orice tip de stup ati alege, trebuie sa aveti grija sa fie rezistent, bine incheiat, incapator si sa respecte standardele in vigoare.

Alegerea stupilor trebuie sa le asigure albinelor conditii de viata cat mai aproape de cele naturale. De asemenea, conteaza ce tip de stuparit va propuneti sa practicati: un stuparit pastoral dicteaza alegerea unor stupi verticali cu magazine, sau a unora multietajati, in timp ce pentru stuparitul stationar se preteaza mai bine stupii orizontali.

Cumpararea familiilor de albine

Cand a venit momentul sa procurati primele familii de albine, trebuie sa aveti grija ca acestea sa fie destul de puternice, adica 7 8 faguri, dintre care 5 6 cu puiet. Acestea trebuie sa fie intr-o perfecta stare de sanatate si bine adaptate zonei in care urmeaza sa instalati stupina.

Puteti opta si pentru roiuri, cu conditia ca acestea sa aiba albina multa (1,5 kg) si o matca tanara si prolifica. Se recomanda ca roiurile de albine sa fie instalate in stupi noi, pe rame cu faguri necladiti, pentru a putea fi evitate bolile.

Cum se evalueaza calitatea unei familii de albine

Cand apreciati calitatea familiei de albine, trebuie sa aveti in vedere mai multi factori, in afara de productia de miere. Dintre acestia, enumeram:

Prolificitatea matcii -  matca trebuie sa depuna un numar mare de oua (aprox. 150.000 180.000) in decursul unui sezon. Cand urmariti acest criteriu trebuie sa cautati prezenta masiva a ramelor cu puiet.  Caracteristicile matcii sunt esentiale, pentru ca acestea vor fi transmise descendentilor.

Rezistenta la iernare este unul dintre criteriile esentiale, avand in vedere ca la noi iarna dureaza aproximativ 120 150 e zile. Parametrii importanti pentru evaluarea rezistentei la iernare sunt mortalitatea albinelor si consumul de hrana, pentru ambii parametri valorile trebuie sa fie cat mai scazute.

Harnicia la cules - observati cat de aglomerat este urdinisul la primele ore ale diminetii si veti avea un foarte bun indiciu in ceea ce priveste harnicia albinelor. Familiile harnice isi incep activitatea de la primele ore ale diminetii, au un numar mare de zboruri, iar seara isi continua activitatea pana mai tarziu.

Blandetea albinelor se stabileste prin urmarirea albinelor in momentul in care se executa o anumita lucrare. Daca la deschiderea stupului albinele stau linistite, fara sa fie nevoie de mult fum, avem de-a face cu o familie linistita.

O idee buna, nu numai in apicultura, este intotdeuna aceea de a solicita sfatul cuiva experimentat inainte de a va lansa in activitate. Dar nu neglijati nici documentarea temeinica. 

 

 

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.