Calendarul apicultorului luna februarie - Cum ingrijim stupul de albine in luna lui Faurar

Comentarii (0)


Lunile de iarna sunt considerate a fi linistite din perspectiva apicultorilor, in conditiile in care albinele intra la iernat inca din luna octombrie.

Totuși, exista o serie de activitati pe care apicultorii trebuie sa le desfasoare in aceasta perioada si care sunt extrem de importante pentru dezvoltarea familiilor de albine.

Ce se intampla cu stupul tau de albine in aceasta luna

Cea mai importanta activitate din aceasta luna, este, fara doar si poate, ponta depunerea de oua sau ouatul matcii. Aceasta apare in contextul in care colonia de albine s-a adaptat si va reusi sa reziste cu brio chiar si temperaturilor extreme de scazute din timpul acestei luni.

Ghemul, care avea o activitate redusa pana acum, va reusi sa creeze conditiile optime pentru cresterea puietului. Practic, in interiorul acestuia, temperatura creste datorita contractiilor musculare ale albinelor, care dispun de aceste resurse dupa ce consuma miere.

Atentie insa, miezul ghemului ce asigura efectul termoizolator se deplaseaza pe rame in sus in timp ce se consuma hrana. Practic, daca raman fara hrana sau daca pierd contactul cu hrana, exista riscul pierderii coloniei. Infometarea sau chiar lipsa accesului la hrana, chiar daca aceasta este din belsug pe ramele laturalnice, face ca albinele sa moara.

Aceste probleme sunt frecvent intalnite pe perioada primaverii sau la schimbarile bruste de temperatura.

Este important de stiut ca in a doua parte a iernii, temperatura din interiorul ghemului este de aproximativ 34-35 de grade, acesta fiind efectul direct al transformarii hranei in energie termica in ghem. Caldura din interiorul ghemului creste pana la 35 de grade Celsius dupa aparitia puietului. In prima parte a iernii, temperatura nu depaseste 9 grade.

Apicultorii trebuie sa ia in calcul faptul ca temperatura trebuie mentinuta, pentru dezvoltarea optima a puietului, la 34,5 35 C. In plus, schimbarile bruste ale conditiilor climatice vor duce la o crestere a consumului de miere.

Un risc de avut in vedere in aceasta perioada este umezeala rezultata fie din ventilatia insuficienta, fie din cauza unei izolatii defectuase. In plus, creste riscul crearii condensului si a dezvoltarii agentilor patogeni. Totusi, daca asezati stupul intr-o pozitie usor inclinata spre urdinis, picaturile de condens vor cadea pe acesta.

Care sunt actiunile specifice de respectat in luna februarie

 • Supravegherea si vizitarea periodica a stupinei. Trebuie urmarit cu atentie fiecare stup. Aceste actiuni vor permite observarea lipsei de hrana sau a altor probleme din stup. Familiile care nu au suficienta hrana sunt aglomerate intre leadurile superioare ale ramelor si podisor. In plus, acestea au un bazait mai puternic.

Se vor administra turte de serbet (zahar pudra in amestec cu miere 30%) in cantitate de 0,5-0,7 kg aşezate deasupra ghemului de iernare. Aceasta cantitate este suficienta pentru 10-15 zile.  

 Totusi, in familiile unde se simte nevoia acuta de hrana, se va introduce un fagure de miere si pasture chiar in mijlocul cuibului doar in zilele calduroase cu temperaturi de peste 12 grade Celsius.

 • Completarea rezervelor de hrana. In a doua parte a iernii este necesara completarea rezervelor de proteine prin administrarea unor turte cu miere si 30% adaos de polen;
 • Verificati familiile care au un consum mai mare de hrana. Exista riscul ca in aceste familii sa existe rozatoare in cuib. In cazul in care se descopera excremente de soarece in cuib, este necesara schimbarea saltelutelor pentru a inlatura mirosul neplacut;
 • Inlesnirea zborurilor de curatire. Hrana din belsug pe perioada iernii ar fi putut face ca in punga rectala a albinelor sa existe cantitati foarte mari de excremente. Astfel, exista foarte multe situatii in care punga rectala sa ocupe jumatate din intreaga cavitate abdominala. Prin urmare, inlesnirea zborurilor de curatire in zilele calduroase este o actiune extreme de benefica;
 • Curatarea stupinei de zapada adunata pe parcursul iernii;
 • Controlul auditiv al stupilor;
 • Protejarea suplimentara a stupilor pe parcursul zilelor mai geroase.

Care sunt motivele de ingrijorare pentru apicultor in aceasta luna

Daca in timpul verificarilor de rutina, apicultorul descopera diverse resturi pe fundul stupului, acestea pot fi semne ca exista o serie de probleme cu stupul. Iata o serie de semne si problemele pe care acestea le-ar putea ascunde:

 • Scaderea brusca a temperaturii in interiorul ghemului  s-ar fi putut intampla daca se gasesc albine si puieti morti;
 • Umiditate excesiva in cuib ar putea fi sugerata de albinele moarte umede;
 • Lipsa apei si prezenta hranei cristalizate -  resturile in care predomina cristalele de zahar;
 • Daca se gasesc resturi de trantori pe stupul albinei inseamna ca lipseste matca, deci colonia a ramas orfana;
 • Bolile precum diaree sau nosemoza pot fi semnalate de resturile patate cu fecale.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.