Cum alegem cățelul potrivit pentru intreaga familie?

Comentarii (0)

Prezenta unui animal de companie in familie poate schimba complet intreaga atmosfera. Copiii devin mai responsabili, adultii mai putin tensionati, iar noua aditie la viata de familie reflecta intr-un fel mediul in care traieste. Studiile arata tot timpul ca exista incontestabile beneficii pentru sanatate sa ai mereu in preajma un animal de companie. Asadar, daca va ganditi deja in aceasta directie, nu lasati dragalasenia animalului sa fie singurul criteriu. Iata de ce trebuie sa tinem cont atunci cand am luat decizia de a adopta un caine pentru familia noastra.

 1. Stilul de viata

Toti cainii adora activitatea si sa alerge in aer liber. Atunci cand alegem cainele potrivit trebuie sa ne gandim ca au nevoie sa le asiguram timpul necesar pentru activitati in aer liber. 

Rasele active, cum ar fi dalmatienii trebuie sa isi consume energia cel putin o ora pe zi. In familiile in care copii sunt angrenati la randul lor in activitati fizice in aer liber, un caine activ este solutia ideala.

Daca, in schimb, membrii familiei sunt mai degraba orientati catre activitati in interior, este mai bine pentru toata lumea daca este ales un catel mai potolit, cu un nivel de energie mai scazut. Cateva rase recomandate din aceasta categorie sunt: Saint Bernard, mastiff, bulldog, pekinez, basset.

 2. Conditiile de locuit

Unul dintre aspectele esentiale care trebuie luat in calcul este spatiul pe care il avem la dispozitie. Daca avem sau nu curte va reprezenta un criteriu important in functie de care ne vom alege catelul potrivit. Rasele de talie mare cum ar fi ciobanesc german, labrador, ar trebuie sa aiba la dispozitie o curte prin care sa alege toata ziua. Pentru proprietarii de apartament sunt recomandate mai degraba rasele de talie mica, precum Boston terrier, chihuahua, mops, teckel.

De asemenea trebuie sa avem in vedere ca anumite rase, cum ar fi mops sau bulldog au probleme respiratorii pe vreme caniculara sau intr-un climat prea uscat.

 3. Nevoile de ingrijire

Toti cainii au nevoie de atentie si ingrijire permanenta, cum ar fi spalare si intretinerea blanitei, dar unele rase sunt mai pretentioase. Daca cei mici vor fi cei care vor avea responsabilitatea noului membru al familiei, este bine sa alegem rase cu parul scurt. Cainii care au blana cu firul lung sau ondulat au nevoie de ingrijire speciala, cum ar fi cel putin pieptanatul si descalcitul blanitei, de cateva ori pe saptamana.

De asemenea, trebuie sa luam in considerare varsta cainelui pe care ne-am propus sa il adoptam. Cateii mici sunt dragalasi dar au nevoie de atentie speciala si ar fi bine sa nu ii incredintam de la inceput copiilor. La fel, cainii seniori, care ar putea avea nevoie de atentie speciala, ar putea sa depaseasca posibilitatile celor mici, indiferent cat de grijulii ar fi.

 4. Costuri

Inainte sa ne asumam responsabilitatea ingrijirii unui caine, trebuie sa luam in considerare faptul ca ne va costa mai mult decat pretul pe care l-am platit pentru aducerea lui in familie. La acesta se vor adauga costuri lunare legate de hrana lui, vizitele la veterinar, costuri legate de intretinere cum ar fi tunsul periodic. Putem adauga aici si cheltuielile pe care le vom face pentru amenajarea unui loc potrivit pentru noul nostru prieten si pentru accesoriile de care va avea nevoie.

Putem intui ca pentru rasele de talie mare vom cheltui mai mult cu hrana, in timp ce cateii de apartament sunt mai economici din acest punct de vedere.  Insa trebuie sa fim atenti si la caracteristicile rasei pe care am ales-o. Exemplarele de rasa pura, indiferent de talie, sunt mai scumpe si sunt mai predispuse la afectiuni genetice sau probleme de sanatate.

 In concluzie, toti specialistii incepand cu Cesar Millan ne sfatuiesc sa rezistam dragalaseniei unui catelus care se repede sa pupe dand din codita. Inainte de a-l aduce acasa trebuie sa gandim rational daca putem avea grija de el cu adevarat.

Comentarii (0)

Comenteaza

Momentan nu exista nici un review la acest articol !

Vorbeste cu gradinarul

Vorbeste cu gradinarul Ai o problema? Vorbeste cu gradinarul nostru si afla solutia.
Momentan, nu puteti plasa comenzi pe site. Pentru orice intrebari, va rugam sa ne scrieti la comenzi@covera.ro Va multumim.